Alman sosyal demokratlar, "faşist parti" için harekete geçti: Yüzleşmeye hazırız

Alman sosyal demokratlar, "faşist parti" için harekete geçti: Yüzleşmeye hazırız

Almanya'da faaliyet gösteren aşırı sağcı parti AfD'nin kapatılmasına ilişkin tartışmalar, yeniden ülke siyasetinin gündemine getirildi.

Almanya'da aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) yöneticilerinin, Avusturyalı aşırı sağcılarla gizli bir toplantıda bir araya gelerek, Almanya'da yaşayan yabancı uyruklu göçmenlerin topluca sınır dışı edilmelerine yönelik bir planı tartıştıkları iddiası, siyasetin gündemine oturdu. İddiaya göre planda, pasaport ve vatandaşlık haklarından yararlanabilen "yabancıların" da sınır dışı edilmeleri gerektiğine dair çalışmalar yer alıyordu.

İddialara, muhalefette yer alan CDU mensubu siyasetçilerin benzer toplantılarda yer aldığı söylentileri de eklenince, gündem daha da alevlendi.

AfD yöneticileri, basına sızan toplantıda yer aldıklarını ancak toplu bir sınır dışı planının tartışılmadığını iddia etseler de bu parlamentoda yer alan çok sayıda siyasi parti için kabul gören bir "savunma" olmadı.

SOSYAL DEMOKRATLAR HAREKETE GEÇTİ

SPD Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich, önümüzdeki hafta yapılacak Federal Meclis oturumunda sağcı partinin mercek altına alınmasını istiyor. Mützenich, AfD'nin devlet kayıtlarında "kesinlikle aşırı sağcı" tanımıyla yer aldığını da hatırlatarak, partinin yasal olmayan faaliyetleri olup olmadığının keskin bir biçimde tartışılması ve araştırılması gerektiğine işaret ediyor.

Konuya ilişkin Alman basınına konuşan siyasetçi, "Önümüzdeki parlamento oturumunda AfD ile bu konuda yüzleşmeye çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu çok önemli. Siyasi bir tartışmaya ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı. Koalisyondaki parlamento gruplarının da özel olarak tartışmaya dahil olmaları gerektiğine dikkat çeken Mützenich, AfD'nin yasaklanması tartışmalarının yeniden masaya alınabileceği anlamına gelen göndermelerde bulundu.

ARTI49

HABERE YORUM KAT