Almanya'da zengin ile fakir arasındaki uçurum hiç olmadığı kadar yüksek

Almanya'da zengin ile fakir arasındaki uçurum hiç olmadığı kadar yüksek

Almanya'da servet eşitsizliği son dönemde servet eşitsizliği hiç olmadığı kadar arttığı açıklandı. Başlangıçta 2014'ten itibaren azalan uçurum 2022'nin sonundan bu yana yeniden genişlemiş görülüyor.

Bundesbank tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Almanya'da servet eşitsizliği son zamanlarda yeniden arttı. Banka tarafından Pazartesi günü sunulan bir rapora göre, zengin ve yoksul arasındaki uçurum 2022'nin sonundan bu yana yeniden genişledi.

Rapora göre, 2014'ten bu yana istikrarlı bir şekilde artan daha düşük servete sahip hanelerin sahip olduğu toplam varlıkların payı, 2022'den bu yana tekrar düştü.

Bundesbank uzmanları, özellikle yoksul aileleri etkileyen yüksek fiyat ve faiz artışlarının belirleyici faktör olabileceğini belirtiyor. Uzmanlar servet eşitsizliğinin gelişimi "son dönemdeki yüksek enflasyon oranları, buna bağlı olarak para politikasının sıkılaştırılması ve ekonomik büyümenin durgunlaşmasının arka planında görülmelidir" diyor.

SERVETİN NEREDEYSE HEPSİNE SAHİPLER

Bundesbank'a göre, Almanya'daki servet eşitsizliği uluslararası bir karşılaştırmada "oldukça yüksek". Gini katsayısı bu karşılaştırmayı mümkün kılıyor.

Gini değerinin yüzde sıfır olması tüm vatandaşların aynı miktarda servete sahip olduğu anlamına geliyor. Yüzde 100 olması ise bir vatandaşın tüm servete sahip olduğu anlamına geliyor. Euro bölgesinde bu şekilde ölçülen eşitsizlik yüzde 56 ile 77 arasındadır. Bundesbank, "Almanya yüzde 77'nin biraz altında bir değerle en üst sırada yer alıyor" açıklamasını yaptı.

ARTI49

HABERE YORUM KAT