Yurt dışında 20 yıl yaşayan Türkiye'ye 1 araba götürebilsin

Yurt dışında 20 yıl yaşayan Türkiye'ye 1 araba götürebilsin

Cumhuriyet Halk Partisi, yurt dışında en az 20 yıl yaşayan gurbetçi vatandaşların, Türkiye'ye vergi ödemeden 1 araç götürebilmelerine ilişkin kanun teklifi verdi.

ANKARA - CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, yurtdışında yaşayan vatandaşların Türkiye’ye kendi aracıyla, kesin dönüş yaptığında karşılaştıkları araç ÖTV-KDV sıkıntısına ilişkin 2 ayrı Kanun teklifi verdi. Tanal, “20 yıl ve daha fazla süre vatanından uzak kalarak çalışan, emekli olan, kişisel çabalarıyla edindiği aracına Anavatanına kesin dönüş yapması halinde Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi ödemek zorunda kalması hakkaniyetli değildir” dedi.

Bu konunun yurt dışındaki vatandaşların talebi üzerine gündeme alındığını belirten Mahmut Tanal, yaptığı açıklamada şu noktaların altını çizdi:

“Çoğu Anadolu’nun köylerinden kalkıp doğrudan Avrupa’nın büyük şehirlerine gelen bu insanları hem Türkiye, hem de yaşadıkları ülkeler kaderlerine terk etti. Bazıları üstün çaba göstererek eğitim ve iş yaşamında başarılı oldu. Önemli bir kısmı ise hala ağır çalışma şartlarına sahip işlerde ekmek parası için ter döküyor. Uzun yıllar Anavatandan uzak, emekle, gayretle, sıkıntılara göğüs gererek, nihayet emekliliğini aldıktan sonra ülkemize geri dönüş yapmak isteyen gurbetçi vatandaşlarımız, yurtdışında kendilerine ait olan araçlarını ülkemize sokmak isterlerse, kesin dönüş yapıp sürekli yaşamak istedikleri halde, araçlarına katma değer vergisi ödemek zorunda kalmaktadır. 20 yıl ve daha fazla süre vatanından uzak kalarak çalışan, emekli olan, kişisel çabalarıyla edindiği aracına Anavatanına kesin dönüş yapması halinde katma değer vergisi ödemek zorunda kalması hakkaniyetli değildir.”

ARTI49 gündeme getirmişti

Yurt dışında 20 yıl yaşayan vatandaşların Türkiye'ye vergisiz araç götürmeleri konusunu ilk olarak ARTI49 gündeme getirmişti. 3 Temmuz 2016 tarihinde ARTI49'da yayımlanan bir yazıda, yurt dışında en az 20 yıl yaşayan her aileye, kesin dönüşte Türkiye'ye ÖTV'siz 1 otomobil götürebilme hakkı verilmesi gerektiği fikri ortaya atılmıştı.

Tanal’ın verdiği ÖTV ve KDV’ye ilişkin Kanun Teklifleri ise şöyle:

3065 SAYILI KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE-1 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda “Sosyal ve Askeri İstisnalar ve Diğer İstisnalar” başlıklı 17. Maddesinde 4. Numaralı bentte bulunan “Diğer İstisnalar” kısmınıa aşağıdaki fıkra hükmü eklenmiştir.

“Yurtdışında en az yirmi yıl çalışarak emekliliğe hak kazanan Türk vatandaşlarının ülkemize kesin dönüş yapması halinde, Türkiye’ye getirecekleri mülkiyeti kendisine ait bir adet motorlu araçtan katma değer vergisi alınmaz.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

4760 SAYILI ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE-1 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununda “Diğer İstisnalar” başlıklı 7. Maddesinde yeni bir fıkra hükmü eklenmiştir.

“Yurtdışında en az yirmi yıl çalışarak emekliliğe hak kazanan Türk vatandaşlarının ülkemize kesin dönüş yapması halinde, Türkiye’ye getirecekleri mülkiyeti kendisine ait bir adet motorlu araçtan özel tüketim vergisi alınmaz.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür

HABERE YORUM KAT
5 Yorum