Ya Almanya? İngiliz hükümeti Huawei’yi 5G altyapısından çıkaracak
İngiltere Medya Bakanı Oliver Dowden, yıl sonundan itibaren telekom operatörlerinin Huawei'de 5G ekipmanı satın almamasını istedi. Federal Almanya’da ise belirsizlik egemen.
Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya'nın tavrı belirsizliğini korurken, AB ile bağlarını adım adım koparan Londra, Washington'un etkisiyle Huawei ve 5G teknolojisindeki tavrını kesinleştirdi. İngiliz parlamentosunda konuşan Kültür, Medya ve Spor Bakanı Oliver Dowden, Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nin (NCSC) danışmanlığında Huawei’nin İngiltere’nin 5G altyapısındaki rolünün incelendiğini, ABD’nin Çinli teknoloji şirketine uyguladığı yaptırımlar nedeniyle hükümetin daha önceki değerlendirmesinin değiştiğini söyledi.
Dowden, ABD’nin şirkete yönelik yaptırımlarının şirketin İngiltere’deki 5G altyapısındaki ekipman ihtiyacını karşılayabilme kabiliyetini ciddi biçimde olumsuz yönde etkileyebileceğini söyledi.
Bu sabah İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın Ulusal Güvenlik Konseyi ile toplantı yaptığını bildiren Dowden, 5G ağının güvenliğinin sağlanmasının en iyi yolunun operatörlerin yeni Huawei ekipmanlarını kullanmayı sonlandırması olduğunu söyledi.
Dowden, “Bu yılın sonundan itibaren telekom operatörleri Huawei’de 5G ekipmanı satın almamalıdır. Telekomünikasyon güvenlik tasarısı geçtikten sonra, satın almaları yasa dışı olacak” diye konuştu.
Dowden, 2027 yılına kadar ise tüm Huawei teknolojisinin İngiltere’nin 56 altyapısından çıkarılacağını söyledi.
“5G'YE GEÇİŞİ GECİKTİREBİLİR”
Bakan Dowden bu kararın, İngiltere’nin 5G’ye geçişini 2-3 yıl geciktirebileceğini ve 2 milyar sterlin seviyesinde ek maliyet yaratabileceğini kaydetti. Dowden, “Bu kolay bir karar olmadı. Fakat bu, İngiltere’nin telekom ağı, ulusal güvenliğimiz ve ekonomimiz şu an ve uzun vade için doğru karardır” diye konuştu.
Ocak ayında İngiliz hükümetinden yapılan açıklamada, Huawei'nin, “yüksek riskli hizmet sağlayıcı” olarak nitelendirilmesine karşın ülkenin 5G altyapısında asli olmayan kısımlarda hizmet vermesine izin verileceği bildirilmişti.
ABD Ulusal Güvenlik Danışman Vekili Matt Pottinger liderliğindeki ABD'li heyet, ocak ayının başında İngiliz yetkililerle görüşmüştü. Görüşmede, ABD tarafınca İngiltere'nin 5G ağında Huawei teknolojileri kullanmasının “çılgınlık” olacağı belirtilmişti.
İngiliz yayın kurumu BBC, 14 Ocak'taki haberinde, ABD'li yetkililerin bazı teknik bilgileri içeren bir dosyayı İngiliz yetkililere sunduğunu bildirmişti.
ABD, daha önce de “İngiltere'nin, 5G altyapısında Huawei şirketinden hizmet almasının iki ülke arasındaki istihbarat paylaşımının yeniden değerlendirilmesine neden olabileceği” konusunda uyarı yapmıştı.
BERLİN’DE BELİRSİZLİK Mİ?
Alman hükümetinin bu konudaki durumu soru işaretleri içeriyor. Merkel hükümetindeki sosyal demokratlar (SPD) hukuk devleti denetimi olmayan ülkelerin bu yatırımlardan dışlanmasını istiyor ve bunu güvenlik gerekçesine bağlıyorlar. Başbakan Angela Merkel ve Federal Ekonomi Bakanı Peter Altmeier ise böyle bir karara karşı çıkıyorlar. Bu iki Hıristiyan demokrat politikacı Çin'e fazlasıyla bağımlı hale gelen Alman ekonomisinin böyle bir karardan zararlı çıkabileceğini kanısındalar.
Siyasal gözlemciler, bu ortamın bir tavırsızlıkla açıklanamayacağını, Alman ekonomisindeki ağırlıkların kolay bir kararı olanaksızlaştırdığını savunuyorlar. Alman sanayisinin Çin ile iç içeliğinin bu ortamı yarattığı ileri sürülüyor.
+49 - LONDRA