SPD'li Takis Mehmet Ali: Yalnızca Yeşillerle koalisyonu çok isterdim

SPD'li Takis Mehmet Ali: Yalnızca Yeşillerle koalisyonu çok isterdim

Almanya’da yapılan seçimlerin ardından 19 Türkiye kökenli milletvekili Federal Meclis’e (Bundestag) girmişti. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Takis Mehmet Ali Artı49’a konuştu.

26 Eylül tarihinde Almanya’da yapılan seçim sonuçlarına göre; SPD yüzde 25.7, CDU/CSU yüzde 24.1, Yeşiller Partisi yüzde 14.8, FDP yüzde 11.5, AfD yüzde 10.3 ve Sol Parti yüzde 4.9 oy aldı.

Baden-Württemberg eyaletinden seçilen  SPD Milletvekili Takis Mehmet Ali Artı49’a konuştu.

“SPD PARLAMENTO GRUBUNDA ÇOK GÖÇMENLİLER VAR”

Mehmet Ali, 26 Eylül’de yapılan seçim sonuçlarını şöyle değerlendirdi: Sonuçtan çok mutluyum. Vatandaşlar SPD’ye güveniyor. İnsanlar değişim zamanlarında istikrar ister. Olaf Scholz ile bunu sağlayan birisine sahibiz. Her şeyden önce bizim SPD parlamento grubunda bir sürü genç insan var ondan çok mutluyum. SPD parlamento grubunda çok göçmenliler var ve bu toplumun bir yansımasıdır.”

“SADECE YEŞİLLERLE KOALİSYON KURMAYI ÇOK İSTERDİM”

“SPD hükümeti ne kadar sürede kurabilir?” sorusunu Mehmet Ali, FDP ve Yeşiller şimdi SPD ile konuşmak istiyor. Yeşillerle zaten çok fazla örtüşmemiz var. Yine de FDP ile birkaç noktayı müzakere etmemiz gerekecek. Benim için sosyal devleti ve iş güvenliği konuları çok önemli diye yanıtladı. SPD’nin kimle koalisyon kurmasını bekliyorsunuz? sorusuna ise Mehmet Ali, Sadece Yeşillerle koalisyon kurmayı çok isterdim. Maalesef bu yeterli değil ve bu yüzden FDP ile iyi bir hükümet olmasını umuyorum diye yanıt verdi.

“GELECEĞİN HÜKÜMETİ OLAF SCHOLZ İLE MÜMKÜNDÜR”

“Seçimlerde ikinci olan CDU/CSU Armin Laschet'in çabası hükümeti kurabilir mi?, Örneğin Armin Laschet hükümeti kurmada başarılı oldu. Muhalefete düştünüz nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorularına ise Mehmet Ali, “Vatandaşlar Olaf Scholz'u Federal Şansölye olarak istiyorlar. Geleceğin hükümeti ancak Olaf Scholz ile mümkündür. Yeşiller ve FDP de bunu biliyor. Bu olmayacak. Bu olursa, en büyük grup olarak bize oy verenlerin çıkarlarını seslendireceğiz. SPD ile bir inovasyon hükümetinin yapılabileceğinden eminim” diye yanıt verdi.

“TRAFİK LAMBASI KOALİSYONU İLE MÜMKÜN”

Mehmet Ali açıklamasının devamında, “Çoğunluğun çıkarlarını dikkate alan bir hükümet kurmamız çok önemli. SPD, Yeşiller ve FDP farklı insan gruplarına hitap ediyorlar. Gelecekteki çok önemli görevler için geniş bir desteğe dayanabilecek bir hükümete ihtiyacımız var. Bu trafik lambası koalisyonu ile mümkün olabilir. Önemli olan gençlerin de koalisyon görüşmelerinde yer alması. Göçmen kökenli kişilerin de bir söz hakkı olmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Artı49 Haber Merkezi

Haber: Hüreyra Oflaz

HABERE YORUM KAT