SPD Milletvekili Artı49’a konuştu: “Laschet’in Jamaika’daki şansı azalıyor”

SPD Milletvekili Artı49’a konuştu: “Laschet’in Jamaika’daki şansı azalıyor”

Almanya’da yapılan seçimlerin ardından 19 Türkiye kökenli milletvekili Federal Meclis’e (Bundestag) girmişti. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Derya Türk-Nachbaur Artı49’a konuştu.

26 Eylül tarihinde Almanya’da yapılan seçim sonuçlarına göre; SPD yüzde 25.7, CDU/CSU yüzde 24.1, Yeşiller Partisi yüzde 14.8, FDP yüzde 11.5, AfD yüzde 10.3 ve Sol Parti yüzde 4.9 oy aldı.

Schwarzwald-Baar bölgesinden seçilen SPD Milletvekili Derya Türk-Nachbaur Artı49’a konuştu.

“TRAFİK LAMBASI HÜKÜMETİ İLE GELECEĞİN ROTASINI BELİRLEYEBİLECEĞİZ”

Türk-Nachbaur, 26 Eylül’de yapılan seçim sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “Bir Sosyal Demokrat olarak, SPD’nin seçimi kazanması benim için çok sevindirici. Seçmenler 16 yıl sonra CDU’dan vazgeçtiler ve ülkede değişiklik istiyorlar. Olaf Scholz, FDP ve Yeşiller ile istikrarlı ve ileriye taşıyan bir hükümet kurmak için seçim yetkisine sahip ve bu da günümüzün birçok sorununu üstlendiği anlamına geliyor. Bu, ülkeyi modernleştirmek, insan kaynaklı iklim değişikliğiyle mücadele etmek, işyerlerini korumak ve yeni endüstriler yaratmakla ilgili. Pandemiden önce büyük yatırımlara ihtiyaç duyan birçok alan olduğunu fark ettik: dijitalleşme, sağlık sektörü ve eğitim. Bir trafik lambası hükümeti ile geleceğin rotasını belirleyebileceğimizden çok eminim.”

“YEŞİLLER VE FPD İLE...”

“SPD hükümeti ne kadar sürede kurabilir?” sorusunu Türk-Nachbaur, “Yılsonuna kadar istikrarlı bir koalisyon kurabileceğimizi düşünüyorum” diye yanıtladı. SPD’nin kimle koalisyon kurmasını bekliyorsunuz? sorusuna ise Türk-Nachbaur, “Bugünden itibaren Yeşiller ve FDP ile yoğun keşif görüşmelerine öncülük edeceğimiz giderek daha belirgin hale geliyor” diye yanıt verdi.

“LASCHET’İ OLANAKSIZ GÖRÜYORUM”

“Seçimlerde ikinci olan CDU/CSU Armin Laschet'in çabası hükümeti kurabilir mi?, Örneğin Armin Laschet hükümeti kurmada başarılı oldu. Muhalefete düştünüz nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorularına ise Türk-Nachbaur, Bunu günden güne daha da olanaksız görüyorum. Bay Laschet, kendi partisinde bile gerekli desteğe sahip değil. CDU/CSU'nun parti üyeleri bile içerik ve kadro değişikliği istiyor. Yukarıda zaten belirttiğim ettiğim gibi, Armin Laschet'in müzakere payı gitgide küçülüyor. Jamaika’daki şansı azalıyor. Üzerindeki iç baskı artıyor, bu yüzden onun şansölye olmasının neredeyse imkânsız olduğunu düşünüyorum” diye yanıt verdi.

Türk-Nachbaur açıklamasının devamında, Federal Meclis’in bir parçası olduğum ve partim kazandığı için çok mutluyum. Bunlar, bir bütün olarak toplum için çok şey başarabileceğimiz çok özel, eğilim belirleyen zamanlar. Bu çözümler üzerinde çalışmak benim için bir onurdur” ifadelerine yer verdi.

Artı49 Haber Merkezi

Haber: Hüreyra Oflaz/Tuğba Ünal

Fotoğraf: www.tuerk-nachbaur.de

HABERE YORUM KAT