Sol Parti Milletvekili Artı49’a konuştu: “Biz sosyal adaletin, göçmenlerin ve kiracıların partisiyiz”

Sol Parti Milletvekili Artı49’a konuştu: “Biz sosyal adaletin, göçmenlerin ve kiracıların partisiyiz”

Almanya’da yapılan seçimlerin ardından 19 Türkiye kökenli milletvekili Federal Meclis’e (Bundestag) girmişti. Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Gökay Akbulut Artı49’a konuştu.

26 Eylül tarihinde Almanya’da yapılan seçim sonuçlarına göre; SPD yüzde 25.7, CDU/CSU yüzde 24.1, Yeşiller Partisi yüzde 14.8, FDP yüzde 11.5, AfD yüzde 10.3 ve Sol Parti yüzde 4.9 oy aldı.

'PARTİMİZİ YENİDEN ŞEKİLLENDİRECEĞİZ'

Baden-Württemberg eyaletinden seçilen Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Gökay Akbulut Artı49’a konuştu.

Akbulut, 26 Eylül’de yapılan seçim sonuçlarını ve Sol Parti’nin oy düşüşünü şöyle değerlendirdi: “Maalesef çok büyük oy kayıplarımız oldu. Seçimden 48 saat önce başbakan adayları arasında yaşanan kutuplaşma sol partiyi (Die Linke) ezdi. Elbette çok üzgünüz. Seçim sonuçları ve temel sorular üzerine tartışmalar yapıp partimizi yeniden şekillendireceğiz. Biz sosyal adaletin, göçmenlerin ve kiracıların partisiyiz, barışın sesiyiz ve öyle kalacağız.

'GÖÇMENLER BİZİM PARTİYİ TERCİH EDİYOR'

“Göçmenlerden ve Türklerden yeterli desteği aldığınızı düşünüyor musunuz?” sorusuna Akbulut, “Almanya’da 21 milyondan fazla göçmen veya göçmen kökenli insan yaşıyor, yaklaşık 8 milyonun seçme ve seçilme hakkı var. Yaklaşık bir milyon Türkiye kökenli seçmen var. Göçmen veya göçmen kökenli insanların hangi partiye oy verdiğine dair güncel bir araştırma yok. Bildiğim en son ankete göre yüzde onu bizim partiyi tercih ediyor, Türkiye kökenlilerin ise yüzde yirmisi. Federal Parlamento’da Sol Parti meclis grubunda göçmen kökenli milletvekillerin oranı  %28,2. Almanya’da halkın yaklaşık %26 göçmen kökenli. Bu oran SPD (%17) ve yeşillerde (%14,4), diğer partilerde ise daha da az.  Almanya’da göçmenlerin haklarını bence en iyi biz savunuyoruz. Göçmenlerden iyi destek alıyoruz ama daha fazlasını bekliyorum gelecek seçimlerde” diye yanıt verdi.

Sizce Almanya Başkanı Olaf Scholz mu, Armin Laschet mi olacak, ne düşünüyorsunuz?” sorusuna ise Akbulut, “Seçim sonuçlarına bakılırsa Olaf Scholz’un Başbakan olma olasılığı daha yüksek. En yüksek oyu alan onun partisi” diye yanıt verdi.

'FEDERAL MECLİS’TE TOPLUMSAL VİCDAN OLACAĞIZ'

Akbulut açıklamasının devamında, “Müstakbel koalisyonun bir ortağı ya FDP (SPD, ve Yeşiller ile birlikte) ya da yeniden Hristiyan Demokrat Birliği (CDU/CSU) ya da her ikisi (CDU/CSU, Yeşiller ve FDP) olacağından, önümüzde ki dört senede sosyal meseleler koalisyon için bir rol oynamaz. Federal Meclis'te toplumsal vicdan olacağız. İkinci kez Federal Meclis’e girebilirim ve bize oy veren ve seçim kampanyasını destekleyen herkese teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.

Artı49 Haber Merkezi

Fotoğraf: www.goekay-bulut.de

HABERE YORUM KAT