SPD Milletvekili Artı49’a konuştu: Halk SPD'nin hükümeti kurmasını arzuluyor

SPD Milletvekili Artı49’a konuştu: Halk SPD'nin hükümeti kurmasını arzuluyor

Almanya’da yapılan seçimlerin ardından 19 Türkiye kökenli milletvekili Federal Meclis’e (Bundestag) girmişti. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Nezahat Baradari Artı49’a konuştu.

26 Eylül tarihinde Almanya’da yapılan seçim sonuçlarına göre; SPD yüzde 25.7, CDU/CSU yüzde 24.1, Yeşiller Partisi yüzde 14.8, FDP yüzde 11.5, AfD yüzde 10.3 ve Sol Parti yüzde 4.9 oy aldı.

Kuzey Ren Vestfalya’dan seçilen SPD Milletvekili Nezahat Baradari Artı49’a konuştu.

Baradari, 26 Eylül’de yapılan seçim sonuçlarını şöyle değerlendirdi: Federal Almanya’ da seçme hakkını kullanan vatandaşlar daha çok sosyal ve adil bir siyaset istiyorlar. Sosyal demokrat partisine bu görevi layık gördükleri seçim sonuçlarından belli. Aynı zaman hiristiyan partisine yüzde on oranında daha az oy gerildi ve artık kendilerine ve başbakan adayı Laschet ‘ da güvenmediklerini çok net şekilde belirttiler.

'SPD ÖNDERLİĞİNDE HÜKÜMET KURMAKTIR'

"SPD hükümeti ne kadar sürede kurabilir?" sorusuna Baradari, “Amacımız bir an koalisyon ön görüşmelerinde anlaşma sağlayarak Sosyal Demokrat Partisi önderliğinde hükümet kurmaktır. Eğer yeni hükümet en geç Aralık ayında oluşursa çok iyi olur” diye yanıt verdi. Baradari, Yeşiller ve Hür Demokratlar ile koalisyon kurulması gerektiğini belirtti.

'HALK SPD’NİN HÜKÜMET KURMASINI ARZULUYOR'

“Seçimlerde ikinci olan CDU/CSU Armin Laschet'in çabası hükümeti kurabilir mi?, Örneğin Armin Laschet hükümeti kurmada başarılı oldu. Muhalefete düştünüz nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorularına Baradari, “Tabii ki yüzde yüz mümkün değil demek hatalıdır. Fakat yapılan anketlere göre halk çoğunluk ile SPD’nin hükümet kurmasını arzuluyor. Umarım öyle bir durum oluşmaz. Güçlü bir muhalefet bir demokrasi içinde madalyanın diğer yüzüdür ve siyasi eleştiri ile ileri giden ve siyasi gelişen devletin garantisidir. Seçimde SPD galip çıktı, ona rağmen muhalefet rolünü almak zorunda kalacak olursa, şahsen bana bu biraz tuhaf gelir” ifadelerine yer verdi.

'FAZLA ZAMAN KAYBETME LÜKSÜMÜZ YOK'

Baradari açıklamasının devamında, Federal Almanya tek Avrupa Birliğinde değil dünya çapında önemli sosyo-ekonomik rol oynadığı için yeni hükümetin bir an kurulmasını diliyorum. Son 2017 seçim sonrası gibi haftalar ve aylar boyunca koalisyon görüşmeleri için fazla zaman kaybetme lüksümüz yok, çünkü ülkemiz ileride iş yerleri, sanayi, iklim değişikliği, dijitalleşme, fakirlik, eğitim, ırkçılık, bölücülük ve demokrasiyi muhafaza gibi konularda önemli kararlar almalı ve vatandaşların bizden beklediği adil ve sosyal siyaseti çabuk gerçekleştirmemizdir ifadelerine yer verdi.

Artı49 Haber Merkezi

Haber: Hüreyra Oflaz

Fotoğraf: www.nezahat-baradari.de

HABERE YORUM KAT