Almanya'dan peş peşe yardım... Almanlar bu duruma çok kızacak

Almanya'dan peş peşe yardım... Almanlar bu duruma çok kızacak

Almanya Ukrayna'ya yine askeri yardım içeren bir paket sözü verdi. Ancak Almanlar, yükselen enflasyondan da artan benzin fiyatlarından da hem Rusya-Ukrayna savaşını hem de ülkelerine gelen Ukraynalıları sorumlu tutuyor.

Almanya Ukrayna'ya toplam 1.3 milyar Euro tutarında askeri yardım içeren yeni bir yardım paketi sözü verdi.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, bu açıklamayı, Kiev'de Ukraynalı mevkidaşı Rustem Umerov ile yaptığı görüşmede yaptı. Ziyaretin ana konuları arasında ise; askeri eğitim ve Ukrayna'ya askeri yardım vardı. Pistorius, Ukrayna'ya Almanya'nın desteğini, "dayanışma ve derin bağlılık" sözüyle verdi.

Paket, dört adet ilave Iris T-SLM hava savunma sistemi ve topçu mühimmatı içeriyor.

Bu, Almanya'nın savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna'ya teslim etmeyi planladığı Iris-T sistemlerinin üçüncü taksiti. Dördüncü teslimatın bu kış yapılacağı belirtildi.

İLK DEĞİL...

Almanya'nın Ukrayna'ya yardımı bu ilk değil. Rusya-Ukrayna savaşının başından bu yana Almanya Ukrayna'ya yardım ediyor.

Eylül ayında, Bakan Pistorius, Ukrayna'ya 400 milyon euro değerinde askeri yardım yapılacağını açıklamıştı. Yardım paketinin içinde patlayıcı mühimmat, zırhlı araç ve mayın arama sistemleri bulunuyordu.

Geçen ay Ekim'de, Bakan Boris Pistorius, Almanya’nın Ukrayna'ya hava savunması, mühimmat ve tanklarla destek vermeye devam edeceğini belirtmiş ve ülkesinin Ukrayna'ya 1 milyar Euro'luk yeni bir askeri yardım paketi sağlayacağını bildirmişti.

Öte yandan, Alman Meclisi de bu ay, Ukrayna'ya yapılan askeri yardımın 2024'te 2 katına çıkarma kararı almış, böylece Ukrayna'ya askeri yardımın miktarı 8 milyar Euro olmuştu.

ALMANLAR KIZACAK

Almanlar ise bu duruma tepkili. Zira ülkede, Rusya-Ukrayna savaşından sonra 1 milyondan fazla Ukrayna vatandaşı yaşamaya başladı. Almanlar, çok sayıdaki Ukraynalı vatandaşın ülkelerine gelmesinden rahatsızlığını dile getiriyor. Devlet desteğini alan Ukraynalılar, dil eğitimlerinden işe, oturdukları evlerden sosyal yardım parasına kadar birçok imkandan yararlanabiliyor.

Ayrıca Almanya'nın Ukrayna'ya bu derece desteği, Almanları kızdırıyor. Söz konusu durum, ülke ekonomisini de etkiliyor. Savaşa ayrılan bütçeyle birlikte Rusya ile bozulan ilişkiler ve bir milyonun üzerinde ek yük düşünüldüğünde Almanlar, yükselen enflasyondan da, artan benzin fiyatlarından da hem savaşı hem de Ukraynalıları sorumlu tutuyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT