Protestolar yeni bir boyut kazanacak: Almanya'da market reyonları boşalabilir

Protestolar yeni bir boyut kazanacak: Almanya'da market reyonları boşalabilir

Almanya'nın dört bir yanında süren çiftçi eylemlerinin, gıda tedariğini doğrudan engelleyici bir boyut kazanabileceği konusunda "tehdit" mesajları veriliyor. Bu durum market raflarının beklenmedik bir anda boşalmasına neden olabilir.

Almanya'da haftalardır önce başlayan çiftçi protestoları devam ediyor. Hükümetin dizel sübvansiyonlarını kaldırması ve araç vergi muafiyetinin kaldırılması planına karşı çıkan çiftçiler, günlerdir düzenledikleri eylemlerle yurdun farklı bölgelerinden ses çıkarıyor.

Alman basınına konuşan Bavyera Çiftçiler Birliği Başkanı Günther Felßner, taleplerinin kabul edilmemesi durumunda, gıda tedariklerini bloke etmeye yönelik eylemler de yapacaklarını duyurdu. Birlik başkanı, "Şimdiye kadar gıda tedariki gibi altyapı çalışmalarını engellemekten kaçındık. Ancak birkaç aylık gelirimizin cebimizden alınmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

RAFLAR BOŞALABİLİR

Çiftçilerin, gıda tedarik süreçlerini engelleyici eylemlerde bulunmalarının, kısa ya da uzun süreli, tüketicilerin belli başlı gıda gruplarına erişiminde sorun yaratacağı düşünülüyor. Eylemler böylesi bir boyut kazanırsa, marketlerde farklı kategorilerde çok sayıda reyon boş kalabilir.

Tarım ekonomisti Alfons Balmann, çiftçi eylemlerine ilişkin BILD'e yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Protestolar bir yandan tarımın endişeleri olduğunu ve pek çok çiftçinin tedirgin olduğunu açıkça ortaya koydu. Ancak öte yandan, tarımın ve birlik temsilcilerinin 'karşı olmak' gibi en düşük ortak payda dışında yapıcı çözümler sunacak çok az şeyi olduğunu da açıkça ortaya koydular."

ARTI49

HABERE YORUM KAT