Fransa'da Türkçe yok ediliyor

Fransa'da Türkçe yok ediliyor

Fransa'da lise reformu ile Türkçe derslerine büyük darbe vuruldu. Az konuşulan dil kategorisine alınan Türkçenin nota etkisi olmayacak. Türk öğrenciler, sınavlardaki avantajını kaybetti.

MUSTAFA KEMAL ÖZÇELİK - Fransa’da 2019-2020 öğretim yılında yürürlüğe giren lise reformu ile az konuşulan (langue rare) diller ile bu grupta bulunan Türkçe yok olma sürecine girdi.

Fransa’daki liselerde iki dil zorunlu, üçüncü dil ise seçmeli olarak öğretiliyor. Öğrenciler, yeni reform ile zorunlu olan birinci dil (LVA-LV1) ve ikinci dilden (LVB-LV2) lise 2. sınıfta (1er) lise diploma sınavını (Bac) geçecekler. Üçüncü dili (LVC-LV3) seçmeli olarak alabilecekler ancak bu dilden alacakları notun ders ortalamasında hiçbir etkisi olmayacak, kısaca bu dil bir “hobi” olarak kalacaktır.

Yeni reforma göre, öğrenciler lise diploma (Bac) için 2. sınıfta (1er) iki defa, son sınıfta  bir defa (terminale) olmak üzere üç defa  dil sınavı geçecekler.

Türkçeye seçmeli üçüncü ders  olarak kayıt yaptıran öğrenciler, lise bitirme sınavlarında (Bac) da Türkçeyi seçmeli üçüncü ders  olarak geçeceklerdir. Yeni reforma göre Türkçeyi Bac’ta yani lise bitirme sınavlarında 1. ya da 2. Dil geçebilmek için sene içinde 2. dil  olarak tercih etmeleri gerekmektedir.

Katkı değeri (coefficient) 5 olan 1. ve 2. dillerinin seçimi lise idaresince yapılmaktadır. Lise idaresi de haftalık ders programını yaparken işin kolayına kaçmakta ve  öğretmeni bol iki dili temel almaktadır. Bu iki dil (bölgelere göre değişse de İngilizce-Almanca, İngilizce-İspanyolca), diğer dilleri yok edercesine liselerde bir egemenlik oluşturmuşlardır. Bu durumda  Türkçenin de içinde yer aldığı “langues rares” denen diller 1. ya da 2. dil olarak önerilmedikleri için öğrenciler açısından bir anlam ifade etmez duruma düşürülmüşlerdir.

Ayrıca, lise birden itibaren (2nd) LVA, LVB alamadıkları bir dili sonradan alabilme hakları olmayacaktır. Bu durumda lise birde (2nd) türkçeyi 1. ya da 2. dil olarak alma imkanı olamayan öğrenci sonradan Türkçeyi seçemeyecektir. Kısacası, Türkçe liselerden elenmiş olacaktır.

Oysa ki, önceki sistemde öğrenciler sene boyunca hangi dili 1.,  2. ya da 3. dil olarak alırlarsa alsınlar, lise bitirme sınavlarında (Bac) bu diller arasında yer değiştirebiliyorlardı. Kendilerini en başarılı gördükleri dilleri sırasıyla 1, 2. ya da 3. dil olarak alabiliyorlardı. Örneğin, sene boyunca 3. dil olarak aldıkları Türkçeyi, lise  sınavında 1. dil olarak alabiliyorlardı. Türkçe derslerine katılan öğrencilerin çoğu da böyle yapıyordu. Diğer dillere göre daha başarılı oldukları Türkçeyi seçerek hem not ortalamalarını yükseltebiliyorlar, hem de sınıf geçmelerine katkıda bulunuyorlardı. Yeni reform ile bu olasılık ortadan kalktı.

Lise birinci sınıfa (2nd) kayıt yaptırırken (haziranda) dil seçimini yapmak zorunluluğu vardır. Öğrencinin seçimini doğru yapması önemlidir.  Öğretim yılı başladıktan sonra dil değiştirmek oldukça zordur.

Kısa hatırlatma:

Fransa’da lise bitirme sınavlarında Türkçeyi geçme talebi her sene artarak devam etmektedir. Fransa’da, 2019’da toplam 1+2+3  olarak 6007 Türkçeden yazılı + sözlü lise bitirme (Bac) sınavı yapılmıştır. Bunun 5174’ü Türkçeyi 1. ya da 2. dil olarak geçmiş, 833’ü de 3. olarak geçmiştir. 1. + 2. dilde bir önceki seneye göre (2018) 379 sınav artışı olmuştur. Lisede Türkçe yapan öğrenciler aynı zamanda BTS (Yüksek Teknisyen) sınavlarında da Türkçe alabilmekteler. Örneğin, 2019 öğretim yılı sonunda sadece Strazburg’da 112 öğrenci BTS’te Türkçe sınavından geçmiştir.

Sonuç olarak yeni reform ile:

  • Lise yönetiminin insiyatifine kalmış olan Türkçe dersleri bu sene itibarıyla birçok lisede kaldırılmıştır.
  • Bu sene, son sınıf öğrencileri “eski  sistemle” derslere ve sene sonu sınava gireceklerinden bazı liselerde şu an var olan bu Türkçe dersleri seneye olmayacaktır zira seneye lise 1’de (2nd) Türkçe dersleri LVB olarak konulmayan liselerde - ki hiç yok gibi- Türkçe tamamen yok olacaktır.
  • Esas olarak Türkçe konuşan ailelerden gelen öğrencilerin başarılı olduğu Türkçe dersinin kaldırılmasıyla, bu öğrenciler cezalandırılmış olacaktır.
  • Fransız Eğitim Bakanlığı, Türkçe derslerini elemekle, Türkçe öğrenmek isteyen öğrencileri, Fransız Eğitim Bakanlığı’nın denetiminde olmayan  dini eğilimli özel kurum ve yapılara yönlendirmektedir.
  • Fransız Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretmenler, bu “özel” kurumlarda Türkçe alan öğrencilere lise bitirme (Bac) sınav soruları hazırlamak ve sınav yapmakla görevlendirerek bu kuruluşların hizmetine sunulmaktadır.

Öğrencilerimizin liselerde Türkçe öğrenme haklarının devam etmesi için, Fransız Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunmak gerekmektedir.  Öğrenci ve veliler başta olmak üzere sivil toplum örgütlerinin de devreye girmesi ve aktif rol oynaması önemlidir. 

 

HABERE YORUM KAT
1 Yorum