Belçika'daki Türkler depremzedeler için seferber oldu

Belçika'daki Türkler depremzedeler için seferber oldu

Belçika'da yaşayan Türkler, sivil toplum kuruluşlarının (STK) koordinasyonu ve başkent Brüksel Belediyesinin desteğiyle Kahramanmaraş merkezli depremlerde mağdur olanlar için yardım kampanyaları düzenliyor.

Ülke genelinde toplanan yardımlar Türkiye'ye ulaştırılmak üzere Brüksel Belediyesi tarafından Expo alanında tahsis edilen bölgedeki depoya götürülüyor.

Burada gönüllüler, yardım malzemelerini sınıflandırıyor ve erkek, kadın, çocuk giysisi, hijyen malzemeleri, gıda gibi kategorilere göre paketliyor.

Brüksel Belediyesi Meclis Üyesi ve Brüksel Bölge Milletvekili Şevket Temiz, yardımların toplandığı depoda AA muhabirine yaptığı açıklamada, Brüksel Belediyesinin toplama, koordinasyon ve organizasyon faaliyetleri için bir yer tesis ettiğini söyledi.

AFAD'ın paylaştığı battaniye, kışlık kıyafet, ısıtıcı, kadın ve çocuk hijyen ürünleri gibi acil yardım malzemelerini öncelediklerini belirten Temiz, "Buradaki en büyük sıkıntımız kolileme olacak. Malzemelerin sınıflandırılması gerekiyor. Gelecek yardımların önce evlerde veya derneklerde ayıklanıp kolilenmesi gerekiyor." dedi.

Temiz, yardımların Belçika'daki Türk iş insanları ve özel taşıma şirketlerinin gönüllü girişimiyle Türkiye'ye ücretsiz gönderileceğini aktararak daha fazla tır sağlanması ve kolileme işlemleri için gönüllülere çağrıda bulundu.

İlk tır çıkmaya hazırlanıyor

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Belçika Başkanı Hayri Apaydın da 3 tırın hazır beklediğini, ilk tırın büyük ihtimalle yarın yola çıkacağını söyledi.

Vatandaşların yardım konusunda çok duyarlı olduğunu belirten Apaydın, Belçika'da Türkiye'deki depremzedelere yönelik yardımları organize ettiklerini anlattı.

Apaydın, ilk gelen yardımlar kendilerine karışık biçimde ulaştığı için deponun bir bölümünde ayrıştırma yapıldığını söyledi.

"En büyük sıkıntımız şu anda iş gücü." diyen Apaydın, gelen malzemelerin istiflenmesi için gönüllülere ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

Brüksel Belediyesine tahsis ettiği depo için teşekkür eden Apaydın, yardım kampanyasını çeşitli STK'lerle işbirliği içinde yürüttüklerini ifade etti.

Apaydın, "Şu anda üç tırımız hazır bekliyor. Büyük ihtimalle yarın ilk tırımızın çıkacağını düşünüyoruz." dedi.

Tırın Kilis'e gideceğini ifade eden Apaydın, İHH ve AFAD ile ortak çalışma içinde olduklarını, yardımları hızla depremzedelere ulaştıracaklarını anlattı.

Acil gönüllü ihtiyacı

Belçika Brüksel Emirdağ Yardımlaşma Derneği (EYAD) İkinci Başkanı Erol Top da "Acil personel desteğine ihtiyacımız var." dedi.

Gelen yardımların ayrıştırılması ve yüklenmesine katkı sağlayacak kişilerin destek vermesinin önemine işaret eden Top, yardımların gıda dışı olması gerektiğini, özellikle kışlık bot, mont, battaniye, yorgan olursa daha iyi olacağını belirterek içindekilerin paketlerin üzerine yazılarak teslim edilmesini istedi.

Nakdi yardımlara öncelik

Brüksel Aile Dayanışma Merkezi (FAMİS) Başkanı Tekin Deniz, "Bu bir insani mesele. Şimdi tam dayanışma, yardımlaşma, Türkiye'ye destek zamanı." diye konuştu.

Brüksel Belediyesine teşekkür eden Deniz, vatandaşların yardım konusunda çok duyarlı olduğunu vurguladı.

Deniz, vatandaşlara öncelikle maddi yardımları ilgili AFAD hesaplarına yapmalarını tavsiye etti.

Uyku tulumu, çadır, battaniye, erkek, kadın ve çocuk kışlık giyecekler ile bot ve çocuk bezi gibi ürünlerin karton kutuda getirilebileceğini anlatan Deniz, yeni ürün bağışlanmasının da önemine işaret etti.

"Evde oturmasınlar, yardıma gelsinler"

Gönüllülerden Fikriye Vuran, "Yıllardır derneklerde çalışıyorum. Şu anda ülkemiz için yardımda bulunmamız gerekiyor. Vatandaşlara sesleniyorum; evde oturmasınlar, yardıma gelsinler. Bizler de hastayız, çocuklarımız var. Ama geldik. Lütfen gelin." dedi.

Vuran, "Kendiniz giyebileceğiniz kıyafetleri getirin. Çok eski, kullanılmayacak durumda ürünler getirmeyin." diye konuştu.

Bir diğer gönüllü Belgin Baykal da "Burasının açıldığını öğrendim. Herkes yardımda bulunsun. Torbalara koyup getirmeyin. Kartonlara ayrı ayrı koyun getirin ki; burada vakit kaybetmeyelim. Lütfen yardımseverler, elinizi vicdanınıza koyun gelin. Türkiye'miz çok kötü durumda. Bir olmanın tam zamanı. Arabayla gelebiliyorsunuz. İçeri kadar girip kolileri getirebiliyorsunuz." dedi.

"Hepimiz bir canız"

Brüksel'de Türklerin yoğunlukla yaşadığı Schaerbeek ilçesinde bir meydanda buluşan vatandaşlar, yardım malzemelerini depoya göndermek üzere minibüslere yüklüyor.

Burada değerlendirmelerde bulunan 72 yaşındaki Celal Gümüştekin, "Allah kimsenin başına vermesin. Türk milleti birbirine tutkundur. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Ne diyeceğimi bilemiyorum. Çok üzgünüm. Sabaha kadar uyuyamadım. Hep ağladım. Hepsi bizim vatandaşımız. Konyalıyım. Fark etmez, hepimiz Müslümanız. Hepimiz bir canız. Dün de battaniye, ayakkabı, gömlek evde ne varsa getirdim. Soğukta olduklarını, çadırlarda kaldıklarını gördüm." ifadelerini kullandı.

Coşkun Gültan da "Ülkemize yardım için geldim. Çok zor durumdalar. Kimse çekinmesin. Elinden ne geliyorsa yapsın. Küçük, büyük demesin." dedi.

Rahim Poyraz da "Üzgünüz. Burada Belçikalı arkadaşlarımız, Ermeniler, Suriyeliler, Araplar yardım yolladı. Birlik olduk burada. Vefat edenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Ben yakınlarımı kaybetmedim ama fark etmiyor. Hepimiz tek bir milletiz." diye konuştu.

Brüksel Belediye Başkanı'ndan çağrı

Brüksel Belediyesi Başkanı Philippe Close da düzenlenen yardım kampanyasını sosyal medya hesabından duyurdu.

Close, vatandaşların ilk yardım malzemelerini 19 Şubat'a kadar 10.00-18.00 saatlerinde Expo alanındaki "Palais 11" adresine ulaştırabileceklerini bildirdi.

Artı49

HABERE YORUM KAT