Almanya Türk Toplumu'ndan seçim öncesi partilere ırkçılık sorusu

Almanya Türk Toplumu'ndan seçim öncesi partilere ırkçılık sorusu

Federal seçimlerde yaklaşık 7,6 milyon göç geçmişi olan kişi oy kullanıyor. Bu sayı, tüm seçmenlerin %12,2’sini oluşturuyor. Ancak göçle ilgili konular seçim kampanyasında küçük bir rol oynuyor.

Şu anda Federal Meclis'in sadece 58 üyesi göçmen kökenli. Almanya Türk Toplumu(TGD), Federal Meclis adaylarına, Almanya’daki göçmen toplulukla ilgili sorular yöneltti. Taraflar ırkçılığa karşı yeni düzenlemeler getirmek istiyor mu? Vatandaşlığa kabul sırasında bürokratik engeller ortadan kaldırılmalı mı?   Göçmenler için kamu sektöründe bir kota belirlenmeli mi?

Birçok politikacı Batı Almanya’yı bir göç ülkesi olarak görüyor. Almanya Türk Toplumu Eş Genel Başkanı Atilla Karabörklü, birçok parti ve adayın "göçmenler için etkili tedbirler” söz konusu olduğunda isteksiz olduğunu söyledi. Dernek, entegrasyon ve ırkçılıkla mücadele gibi çalışma alanlarını birleştiren bir federal bakanlığın kurulmasını öneriyor. TGD yanıtların çoğunu Birlik 90/Yeşiller’den aldı. Sol Parti’den 187 yanıt aldı, ardından SPD 143 ve FDP’den 129 cevap geldi. AfD’den 24 ve Birlik'ten 21 yanıt geldi. Çalışmanın sonuçları, partilerin göçmen toplumunun sorunlarını, ne yazık ki herkes için geçerli olmayan ve "giderek daha fazla sorun” haline getirdiğini açıkça ortaya koydu. TGD Genel Başkanı Gökay Sofuoğlu, Perşembe günü yaptığı açıklamada, CDU ve CSU’dan gelen yetersiz yanıtı değerlendirdi: Birlik partilerinin göçmen kökenli seçmenlere ilgi göstermemesi "şok edici” dedi.

Adayların çoğunluğu, vatandaşlığa kabul sorununun hafifletilmesinden yana. Gökay Sofuoğlu: "Yıllardır burada yaşayan ve çalışan, toplumun bir parçası olan ve Almanya’ya katkıda bulunan insanların önüne engeller koymayı bırakmalıyız" dedi. Ankete göre, Yeşillerin yüzde 98'i, solun yüzde 95'i, SPD'nin yüzde 93 ve FDP'nin yüzde 86'sı vatandaşlığa geçiş konusunda bürokratik engelleri azaltmak istiyor. Birlik’ten gelen birkaç yanıt ise kararsız. AfD adayları yüzde 90 ile bu karara karşı çıkıyor.

Çeşitli göç derneklerinin uzun süredir çağrıda bulunduğu, kamu hizmetinde göçmenler için bir kota belirlenmesi konusunda ise sonuçlar daha farklı. Anket sonuçlarına göre, sadece sol adaylar çoğunluk olarak bu kararı onayladı(yüzde 83). Diğer partilerden adayların çoğunluğu bunu reddediyor. SPD: yüzde 49, Yeşiller: yüzde 57, Birlik: yüzde 86, FDP: yüzde 91, AfD: yüzde 96 ile bu yönergeye karşı.

Göç geçmişine sahip kişilerin seçime katılımı, göçmen geçmişi olmayanlara göre yüzde 20 daha düşük. Avrupa Vatandaş Girişiminden Deniz Yıldırım, tarafların göçmenlik konularının daha belirgin olduğu pragramatik bir teklifte bulunmaları halinde bu oranın artırılabileceğini savunuyor. Göçmenler ve onların soyundan gelenler seslerinin önemli olduğunu ve bunu kullanabildiklerini görebilmeleri için, kendi güç potansiyellerinin farkına varmaları sağlanmalıdır.

Sofuoğlu, yeni hükümette göç ve entegrasyon konusunun, daha iyi düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Federal hükümetin şuan ki göç ve entegrasyon komisyoncuları çok az yetkiye ve kaynağa sahipler. Adaylara yapılan anket, bağımsız bir göçmenlik bakanlığına dört yıl öncesine göre daha fazla destek olunduğunu gösterdi.

Artı49 Haber Merkezi
Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT