Almanya'da sosyal yardım alanlara tepki büyüyor: Cezalandırmak istiyoruz

Almanya'da sosyal yardım alanlara tepki büyüyor: Cezalandırmak istiyoruz

Merkez sağda yer alan CSU, iş tekliflerini reddedenlere karşı "vatandaşlık parası" alanlara daha sert yaptırımlar uygulanmasını istiyor: "Çalışan herkes, çalışmayan birinden önemli ölçüde daha fazla gelire sahip olmalıdır..."

Almanya'da; işsiz, ilticası kabul edilmiş, yabancı veya yerli tüm yardıma muhtaçlara verilen "Bürgergeld" (Vatandaşlık parası) tartışılmaya devam ediliyor.

Merkez sağda yer alan CSU, iş tekliflerini reddedenlere karşı "vatandaşlık parası" alanlara daha sert yaptırımlar uygulanmasını istiyor.

"CEZALANDIRMAK İSTİYORUZ"

CSU milletvekillerinin 6-8 Ocak tarihleri arasında Yukarı Bavyera'daki Seeon Manastırı'nda yapacakları toplantı için hazırlanan taslakta, "Vatandaşlık ödeneği alan bir kişi makul bir işi kabul etmeyi reddettiği sürece ödenek kesintisi yapılmalıdır" deniliyor.

Belgede CSU, trafik ışık sistemine ilişkin "vatandaşlık geliri" reformunu reddediyor ve iptal edilmesini talep ediyor ve işgücü piyasası politikasını "destek ve talep" ilkesiyle yeniden düzenlemek istiyor. Rapora göre, "Çalışan herkes, çalışmayan birinden önemli ölçüde daha fazla gelire sahip olmalıdır" anlayışı desteklenirken, "Çalışabilecek durumda olan vatandaş ödeneği alıcılarının mevcut işleri kabul etmelerini ve işbirliği yapmayı ısrarla reddedenlerin yardımların iptali ile cezalandırılmalarını sağlamak istiyoruz. Yardımların iptali için azami bir süre belirlenmesini reddediyoruz" ifadelerine yer veriliyor.

"BAŞKALARININ SIRTINDAN GEÇİNİLMEMELİ..."

Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil (SPD) federal hükümete, makul iş tekliflerini tekrar tekrar reddeden vatandaşlık yardımı alanlara yönelik yaptırımların sıkılaştırılmasını önerdi. Devletin, evsiz kalmalarını önlemek için bu kişilere geçici olarak sadece barınma ve ısınma masraflarını ödemesi gerektiği ifade edildi.

Aralık ayı sonunda standart vatandaşlık yardımı oranının iki ay süreyle iptal edileceği açıklanmıştı. Ancak bu karar koalisyon hükümetinde henüz kesinleşmedi. Konuya dair; Genç Sosyalistler, SPD'nin sol kanadı ve Yeşiller'den eleştiriler geldi.

FDP Meclis Grup Başkanı Christian Dürr ise Heil'in planlarını savundu. Dürr, "Makul çalışmayı reddedenler, her sabah işe gidenlerin uzun vadede bunun bedelini ödemesini bekleyemez. Çalışmaya değer olmalı, başkalarının sırtından geçinilmemeli" dedi.

"BÜRGERGELD" NEDİR

Almanya'da hiç çalışmamış, bir yıldan fazla işsiz kalmış veya çalışmasına rağmen çok az para kazanan kişilere belirli koşullar altında destek sağlanıyor.

Bir nevi iş bulma kurumu olan "Jobcenter"dan kendiniz ve aileniz için maddi destek alabilirsiniz. Bu desteğe "Bürgergeld" deniyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT