Almanya'da inşaat işçileri de hükümete kırmızı kart gösterdi: Maaşlar artırılmazsa grevler kapıda

Almanya'da inşaat işçileri de hükümete kırmızı kart gösterdi: Maaşlar artırılmazsa grevler kapıda

Almanya'da, on binlerce inşaat işçisi adına açıklama yapan İnşaat, Tarım ve Çevre Sendikası, hükümetten, her bir işçiye en az 500 Euro olacak şekilde maaş zammı talebinde bulundu.

Almanya'da çiftçilerin hükümetin tarım politikalarına karşı gösterileri sürerken, inşaat işçileri de uyarı kartını çıkardı. İnşaat, Tarım ve Çevre Sendikası (IG BAU), 2022'de yürütülen sürecin aksine ücretlerde keskin bir artış talebinde bulundu. Sendikanın tavrının, ülkede her geçen gün daha da artan hayat pahalılığı ve enflasyona karşı, inşaat işçilerinin yaşam standartlarını güvence altına alma çabası olduğu belirtiliyor. Sendika, krizin faturasının, işçilere çıkarılmaması gerektiğine işaret ediyor.

İnşaat, Tarım ve Çevre Sendikası tarafından, yaklaşık 93 bin işçi için, en az 500 Euro'luk maaş zammı talebinde bulunuldu. Yapılan açıklamada, "Günlük yaşam son iki yılda son derece daha pahalı hale geldi, gıda fiyatları yükseldi, kiralar daha yüksek, enerji maliyetleri daha yüksek ve daha fazlasını absorbe etmek gerekiyor" denildi.

"ENFLASYON CÜZDANLARDA DELİK AÇTI"

Sendika yöneticilerinden Carsten Burckhardt, basına yaptığı açıklamalarda şunları söyledi:

"Nerede daha iyi çalışma koşulları ve beklentiler varsa, insanlar oraya taşınıyor. İnşaat sektöründeki çalışma koşulları zor. İnşaat sektöründe bazı yerlerde ücretler pek de iyi değil. İş konseylerinin olmadığı ve inşaat işçilerine toplu sözleşmelere göre ödeme yapılmadığı yerlerde, iş gücü devri özellikle yüksektir. Aylık 500 Euro'luk ek ödeme sadece inşaat sektörünün şu anda ihtiyaç duyduğu ücret kiti. Birincisi, enflasyonun insanların cüzdanlarında açtığı delikleri kapatmak için. İkincisi, inşaat sektörünü bir arada tutmak için. En başta da insanları inşaat sektöründe tutmak..."

GREV KAPIDA

Yetkililer, ülkede halihazırda varlığını gösteren ekonomik krizin en ağır hissedildiği sektörlerden biri olan inşaat sektöründe, işverenlerin de en az işçiler kadar etkilendiğine ve talep edilen zamların mümkün olmadığına çıkan değerlendirmeler yapsa da işçiler kararlı.

Burckhardt, olası bir grev ihtimaline dair, "Beklentiler yüksek. Ortam zaten gergin. İnşaat işçileri zor ve zahmetli işlerine daha fazla saygı gösterilmesini istiyor. Ve bu saygı işaret parmağımla başparmağım arasında hışırdıyor. Evet, her türlü olasılığa karşı hazırlıklıyız" ifadelerini kullanıyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
1 Yorum