Almanya'da herkese sabit maaş önerisi

Almanya'da herkese sabit maaş önerisi

Berlin Belediye Başkanı Michael Müller, sosyal yardım yerine gelirine bakılmaksızın herkese sabit bir maaş ödenmesini önerdi.

BERLİN - Avrupa'da son dönemde oldukça popülerlik kazanan vatandaşlık maaşı - temel gelir tartışmalarına Belrin Belediye Başkanı Michael Müller de katıldı. Müller, sosyal yardım yerine herkese gelir durumuna bakılmadan sabit bir maaş ödenmesini önerdi.

CDU yetkilileri ise açıklamaya tepki göstererek, bunun neden koalisyon görüşmelerinde gündeme getirilmediğini sordular. Sol Parti'den yapılan açıklamada ise konunun en azından tartışılmaya değer olduğu belirtildi.

Herkese sabit maaş nedir?

Sosyal yardım alan bir kişi, herhangi bir işe girip çalışırsa yardım kesiliyor. Ancak vatandaşlık maaşı hep devam ediyor. Yardım kuruluşları üzerinden Uganda’da, Kenya’da, Hindistan’da denemeler yapılıyor. ABD’de Kaliforniya’da, Avrupa’da da Hollanda, Finlandiya ve İskoçya’da bölgesel bazda pilot çalışmalar var.

İsviçre ise bölgesel değil, ülke çapında bir vatandaşlık maaşını referanduma götürdü. Her yetişkine aylık 2 bin 500 frank maaş ödenmesi teklifi referandumda yüzde 77 oyla reddedildi.  Almanya’da bu konu diğer ülkelerde olduğu kadar gündemde değil. Bir dernek, üyelerinden para toplayıp çekilişle bazı üyelerine her ay maaş ödeyerek sistemin nasıl işleyebileceğini göstermeye çalışıyor.

Oktan Erdikmen'in konuyla ilgili son yazısını okumak için tıklayınız.

HABERE YORUM KAT