Almanya kapalı mı kalacak? Korona kısıtlamaları 10 Ocak’tan sonra da uzatılabilir

Almanya kapalı mı kalacak? Korona kısıtlamaları 10 Ocak’tan sonra da uzatılabilir

Almanya’da kapanmadan hızlı dönüş gerçekleşmeyecek gibi görünüyor. Alman hükümeti halkı, kapatmanın devamına hazırlıyor. Aşılı ve aşısız ayrımı mı yapılacak?

Federal Almanya’da kapanmaya paralel aşılama da devam ediyor. Federal hükümet kapanmanın kısmen devam ettirilmesi için hazırlık yaparken, aşı olanlara ise ayrıcalıklar getirilmesi konuşuluyor. Aşı yaptıranlara ayrıcalıkların tanınmasının Sağlık Bakanı Jens Spahn  “doğru ve önemli” olduğunu  belirtti. Sağlık Bakanı Jens Spahn, pandeminin kontrol altına alınması konusunda Almanya’nın hedeften hâlâ uzakta olduğuna işaret etti ve korona kısıtlamalarının kısmen de olsa 10 Ocak sonrasına uzatılmasını istedi. 

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU)  partili siyasetçi Spahn, Alman kamu kuruluşu ARD kanalına yaptığı açıklamada, kapanmanın hangi koşullar altında devam ettirileceği konusunda önümüzdeki salı günü federal hükümetin ve eyalet hükümetlerinin karar vereceklerini bildirdi. 

5 OCAK’TA KARAR VERİLECEK

Almanya’da sert “temas” kısıtlamaları, restoranlar, tiyatrolar, sinemalar, eğlence ve kültür merkezleri, müzeler, mağazalar, kuaförler, okullar ve kreşler 10 Ocak’a kadar kapalı kalacak.

5 Ocak’ta ise Şansölye Angela Merkel ve eyalet başbakanları kapanmada nasıl ilerlenmesi konusunda bir yol belirleyecekler. 

Öte yandan Sağlık Bakanı Spahn, korona aşısı için randevu alma ile ilgili sorunlara ilişkin bir açıklama yaptı. Telefon hatlarında bekleme sürelerinin şimdilik önlenemeyeceğini söyleyen Spahn “anlayış” ve “sabır” istedi.

Spahn, dünyanın geri kalanının çok fazla aşıya sahip olduğu ve Almanya’da daha az aşı bulunduğu yönündeki izlenime bir kez daha karşı çıktı. 

“AŞI YAPTIRMAYANLAR PİZZACIYA GİREMEMELİ”

Aşı yaptıranlara ayrıcalık konusunda da  korona aşısı yaptıran kişilerin restoranlara erişim gibi belirli ayrıcalıklara sahip olup olmayacağı konusundaki tartışmaları da doğru ve önemli bulduğunu belirtJens Spahn, “Örneğin bir pizzacıya gitmek sadece aşılanmış kişiler için  mümkün olmalıdır” dedi. 

Kamuya açık alanlarda örneğin hastanelerde, belediye binalarında veya yerel toplu taşıma araçlarında ise aşılı ve aşısız ayrımı yapılmaması gerektiğini kaydeden Spahn aşılanmış kişilerin virüsü başkalarına bulaştırmaya devam edip etmeyeceğinin hâlâ belirsiz olduğunu ekledi. Bu noktanın “çok belirleyici bir fark” yarattığını açıklayan Bakan Spahn  bulguları beklemek gerektiğini kaydetti.

“AŞI YAPTIRMAYANLAR ANLAYIŞ BEKLEMESİN”

Diğer taraftan Alman Tabipler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt, önümüzdeki aylarda korona aşısı yaptırma eğiliminin artacağını bildirdi. 

Reinhardt, “Aşılananlar salgından daha az korkacak, kendilerini daha iyi hissedecekler ve daha da rahatlayacaklar. Bu rahatlık hali de bulaşıcı olacak, ancak olumlu bir şekilde” dedi.

Sürü bağışıklığı için halkın en az yüzde 65 ila yüzde 70 aşılanması gerektiğini belirten Reinhardt  yürürlükte olan mesafe ve hijyen kurallarını bırakmayı tavsiye etti. Herkes aşı olmadığı sürece korona tedbirlerine aşılananların da devam etmesi gerektiğini, aşılananların virüsü bulaştırmama olasılığının yüksek olduğunu bildiren Alman Tabipler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt “Yeterli aşı varsa, aşı olmak istemeyenlere toplum daha fazla anlayış gösteremez. Aşı olmayanlar ağır bir Covid-19 hastalığı geçirebilirler ve bu durumda toplumu rehin almalarına izin veremeyiz” dedi. 

Öte yandan Reinhardt, kapanma konusunda karar verilirken haftada 100 bin kişi başına 50 vaka hedefini yeniden gözden geçirmeye çağırdı. Aşılara ek olarak, teması en aza indirmek için ülke çapında tek tip önlemlerin alınmasını istedi ve bunun özellikle yaşlılar ve hastalar için gerekli olduğunu söyledi. Reinhardt yaşlılara özel alışveriş saatleri talep etti. 

Sosyal Demokrat Parti’li (SPD) siyasetçi Karl Lauterbach da sağlık personelinin aşı olmaya zorlanabileceğine dikkat çekti. SPD sağlık politikaları uzmanı Lauterbach “Enfeksiyonla Mücadele Yasası” ile huzurevleri ve hastane personelinin aşı yaptırmaya zorlanması için yasal bir dayanak olabileceğini, ancak federal hükümetin, zorunlu aşı olmayacağına dair söz verdiğini de anımsatarak “Bu şekilde kalacak ve bu, doğru” dedi.

+49 – BERLİN

FOTO: DPA

HABERE YORUM KAT