"Büyük ekonomik hasar": Ukrayna savaşının Almanya'ya maliyeti

"Büyük ekonomik hasar": Ukrayna savaşının Almanya'ya maliyeti

Ukrayna'ya yapılan Rus saldırısının Almanya'ya 2026'ya kadar 15 ila 20 milyar dolar arasında bir maliyeti olabilir. Almanya, Ukrayna'ya sağladığı mali ve askeri desteği artırarak, savaşın ekonomik etkileriyle mücadele etmeyi sürdürüyor.

Savaşın etkilerinden muzdarip olan tek ülke Ukrayna değil. Yeni bir araştırma, savaşların komşu ülkeler için daha yüksek enflasyon ve daha düşük büyüme ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Ukrayna'daki savaş Alman ekonomisi için de ekonomik bir sorun haline gelebilir.

SAVAŞIN ALMANYA'YA MALİYETİ

Ekonomistler, Rus işgalinin 2026 yılına kadar Ukrayna'da yaklaşık 120 milyar ABD doları gayrisafi yurtiçi hasıla kaybına (GSYİH) yol açacağını tahmin ediyor. Savaşa dahil olmayan üçüncü ülkeler ise 2026 yılına kadar 70 milyar doları sadece Avrupa Birliği'nde olmak üzere yaklaşık 250 milyar dolarlık bir GSYİH kaybı bekleyebilir. Bu durum Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) tarafından 1870 yılından bu yana 150'den fazla savaşa ilişkin verilerle hazırlanan ve 14 Şubat 2024 tarihinde yayınlanan yeni bir çalışmada ortaya kondu. Araştırmanın yazarlarından Moritz Schularick, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı Ukrayna'nın yanı sıra komşu ülkelerde ve Almanya'da da büyük ekonomik hasara yol açtı" dedi.

Araştırmaya göre, Ukrayna'daki savaş 2026 yılına kadar Almanya'nın GSYİH'sine yaklaşık 15 ila 20 milyar Dolar'a mal olacak. Sonuçlar Kiel'deki IfW ve Tübingen Üniversitesi'nden araştırmacıların analizine dayanıyor.

ALMANYA SAVAŞI NASIL DESTEKLEDİ?

Ukrayna'daki savaşın başlangıcından bu yana Almanya, diğer Batılı ülkelerle birlikte Ukrayna'yı askeri ve mali olarak destekliyor. Dışişleri Bakanlığı'na göre Almanya Ukrayna'ya (31 Ocak 2024 itibariyle) 28 milyar Euro değerinde yardım sağladı.

Buna ek olarak, bir milyondan fazla Ukraynalı savaş mültecisini Almanya'ya kabul etmenin masrafları da federal eyaletler ve yerel yönetimler tarafından karşılanıyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü kişi ve yıl başına düşen maliyetin yaklaşık 11.300 Euro olduğunu belirtiyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT