Yurtdışındaki Türklerin Türkiye hesapları: Ankara paylaşsa dert paylaşmasa dert
Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Ankara’nın yurtdışında yaşayan Türklerin bilgilerini anlaşmaya uygun şekilde paylaşmaması durumunda AB ve OECD nezdinde kara listeye alınma riski söz konusu.
Gelir İdaresi Başkanlığı, Türk otoritelerin, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının finansal bilgilerini anlaşmalara uygun şekilde diğer ülkelerle paylaşmaması halinde, AB ve OECD nezdinde vergisel konularda şeffaf olmadığı gerekçesiyle kara listeye alınma riski olduğuna dikkat çekti.
Günlük ekonomi gazetesi Dünya’nın internet sitesi “dunya.com”da yer alan “Gurbetçi hesapları baş ağrıtabilir” başlıklı ayrıntılı bir haberde, yurtdışında yerleşik kişi ve kurumların Türkiye’deki finans kuruluşlarında tutmakta oldukları mal varlıklarının, 31 Aralık’tan itibaren aralarında Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve Avusturya’nın da olduğu ülkelerin mali otoriteleriyle paylaşılacağı belirtildi ve ayrıntılar verildi.
Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan alınan bilgileri içeren “dunya.com”un haberinde, özetle şöyle denildi:
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sitesinde yayımlanan finansal bilgi rehberine göre, Türkiye gurbetçi vatandaşların en yoğun yaşadığı beş ülkeyi - Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya ve Fransa - 2020 yılı bilgi değişimi takvimine almadı ve bu ülkelerle sadece 2019 yılına ait bilgileri paylaşacak.
SIKI DENETİMLER VE AB YAPTIRIMLARI
Ancak Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanıp, GİB tarafından yayınlanan rehberde, anlaşma kapsamındaki taahhütler yerine getirilmemesi durumunda olası yaptırımların söz konusu olduğuna dikkat çekiliyor. Hem Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) hem de Avrupa Birliği (AB) nezdinde, vergisel açıdan işbirliği yapmayan ve şeffaf olmayan ülkeler “kara liste” ve benzeri uygulamalarla takip ediliyor ve otoriteler bu konuda muhtelif tedbirler üzerinde çalışıyor.
CEZADAN NASIL KAÇINILABİLİR?
Türkiye’deki varlıklarını gizleyip Alman otoritelerden sosyal yardım ödenekleri alan kişilerin otomatik bilgi paylaşımıyla tespit edilmesi öngörülüyor. Bu kişilerin kendilerinin vergi idarelerine başvuru yaparak Türkiye’deki varlıklarını bildirmeleri halinde olası cezalardan kaçınabilecekleri belirtiliyor. Öte yandan bilgi paylaşımıyla vergiden kaçındığı anlaşılan kişilere ise ceza verilmesi öngörülüyor.
ÇİFTE VERGİLENDİRME VE VERGİ FARKI
GİB’in bu konuda sıkça sorulan soruları yanıtladığı bölümünde otomatik bilgi değişiminin çifte vergilendirmeye neden olmayacağı aktarılıyor. Elde edilen gelir, ya sadece gelirin elde edildiği ülkede vergilendirilecek, ya da gelirin elde edildiği ülkede ödenen vergi, diğer ülkede ödenecek vergiden mahsup edilecek. Yani Türkiye'de ödenen vergi ilgili ülkede ödenecek tutardan düşülebilecek.
HANGİ BİLGİLER PAYLAŞILACAK?
GİB belgesine göre otomatik bilgi değişimi, kişilerin yerleşik olduğu ülke dışındaki ülkelerde bulunan finansal hesap bilgilerinin, yerleşik olunan ülkeye, her yıl diğer ülke vergi idarelerince, vergisel amaçlarla kullanılmak üzere mütekabiliyet esasında (karşılıklı) ve otomatik olarak elektronik ortamda gönderilmesini kapsıyor.
Anlaşmaya taraf bir ülkedeki yerleşik bir Türk vatandaşının Türkiye’de mevduat, saklama ve yatırım kuruluşları ile belirli sigorta şirketleri nezdinde aşağıdaki başlıklara ilişkin finansal bilgileri otomatik paylaşım kapsamında yer alıyor:
• Mevduat hesapları
• Saklama hesapları
• Ortaklık ve borç ilişkisi menfaati
• Nakdi değer sigorta sözleşmeleri
• Düzenli ödeme sözleşmeleri
Gayrimenkul ve taşıt bilgileri otomatik bilgi değişimi kapsamında değil. Hesap hareketleri detayı da yine paylaşım kapsamında olmayan bilgilerden.
Haberin ayrıntısı şu adresten okunabilir:
https://www.dunya.com/ekonomi/
+49 – BERLİN
KAYNAK: https://www.dunya.com
FOTO: Travis Essinger on Unsplash