CHP'den yurt dışında çalışanlara emekli maaşı kanun teklifi

CHP'den yurt dışında çalışanlara emekli maaşı kanun teklifi

CHP, Türkiye’de borçlanarak emekli olanların yurt dışında çalışabilmesine ilişkin yasa teklifi verdi. AK Parti de seçimden önce verdiği sözü tutar ve karşı çıkmazsa, bugüne kadar yurt dışında çalıştığı için maaş alamayanların maaşları da topluca ödenecek.

OKTAN ERDİKMEN - Geçtiğimiz aylarda arti49.com tarafından yapılan Yurt Dışındaki Türklerin Sorunları anketinde, en büyük sorunlardan birinin, Türkiye’den borçlanarak emekli olanların çalışmalarına izin verilmemesi olduğu tespit edilmişti. 

Geçtiğimiz haftalarda CHP Baden-Württemberg Birliği’nin düzenlediği bir eğitim çalışmasına katılmak üzere Almanya'ya gelen Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı’ya, CHP Almanya Sözcüsü Kazım Kaya ve partililer bu konunun önemini ayrıntılı olarak anlattılar. Prof. Dr. Atıcı da, Türkiye'ye döner dönmez Ankara Milletvekili Yakup Akkaya ile beraber bir yasa teklifi hazırlayarak meclise sundu.

Mevcut durumda, Türkiye’de çalışıp emekli olanlar, yurt dışında diledikleri gibi çalışabiliyorlar. Ancak yurt dışındaki Türklerin hemen hemen hepsini ilgilendiren, borçlanarak emeklilik durumunda, yurt dışında çalışmaya devam edilirse, Türkiye’den emekli maaşı ödenmiyor. 

Yani Türkiye, yurt dışında yaşayan vatandaşlarına, ‘parayı benden al, yurt dışında harca’ diyor. Türkiye’den alınan emekli maaşı da yetmediğinden, birçok kişi emekli maaşını almak yerine, yurt dışında çalışmayı tercih ediyor. 

AK Parti'nin 2015 seçim bildirgesinde yarı zamanlı çalışma var

Bu durum, seçimden önce defalarca dile getirilmiş ve AK Parti’nin yurt dışına yönelik seçim vaatleri arasında da, yurt dışındaki emekli vatandaşlara, yarı zamanlı çalışma hakkı tanınacağı da yer almıştı.

Bu söz Kasım 2015 seçimleri öncesinde Almanya’da yapılan mitinglerde defalarca ifade edilmesine rağmen, seçimden sonra unutulmuş ve gündeme getirilmemişti. 

Emekliler şu anda Türkiye’de çalışabiliyor ancak yurt dışında çalışamıyorlar. 

Bu durumda devlet Türkiye’de ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarına eşit davranmıyor. Gurbetçilere bir kere daha üvey evlat muamelesi yapmış oluyor.

Önümüzdeki dönemde, bu yasa taslağı milletvekillerinin önüne gelecek. CHP milletvekilleri, bu öneriye ‘evet’ oyu verecekler.

AK Parti milletvekilleri de, seçimlerden önce verdikleri sözü tutar ve aslında kendi vaatleri olan bu tasarıya karşı oy kullanmazlarsa, yurt dışında yaşayan Türkler hem istedikleri kadar çalışabilecekler, hem de bugüne kadar yurt dışında çalıştığı için emekli maaşı alamayanlar, birikmiş maaşlarını toplu olarak alabilecekler. 

Peki AK Parti’nin verdiği sözü tutmayıp, tükürdüğünü yalayarak kendi vaadine ret oyu verme ihtimali var mı?

Maalesef var. Türkiye’de bugüne kadar ne sözler verildi, ne sözler unutuldu.

Türk Hava Yolları’nda gurbetçiye yüzde 20 indirim sözü de bunlardan biri. 

Dolayısıyla AK Parti, kendi vaadine karşı ret oyu verebilir. 

Bu nedenle emekli vatandaşlarımıza tasarı meclisten geçene kadar sevinmemelerini tavsiye ederim. 

 

Oktan Erdikmen'in diğer yazılarını okumak için tıklayınız.

 

HABERE YORUM KAT
6 Yorum