Yurt dışı emeklilik yapboz tahtasına döndü

Yurt dışı emeklilik yapboz tahtasına döndü

SGK, yeni bir genelge yayımlayarak yurt dışı emeklilikte geriye dönük hak kayıplarını kısmen giderdi. 2019 tarihinden sonra başvuru yapanlar/yapacaklar için bir değişiklik yok.

OKTAN ERDİKMEN - Yurt dışındaki Türklerin SSK borçlanması yapma hakkı, temmuz ayında mecliste kabul edilen torba yasa ile ellerinden alınmıştı. Bunun yanı sıra, hem borçlanma bedeline zam yapılmış, hem de emeklilik günlerinin geriye dönük hesaplanmasıyla ödenecek maaşlar neredeyse yarı yarıya düşürülmüştü.

Bu düzenlemenin, Erdoğan’ın imzasıyla yürürlüğe gireceği 1 Ağustos 2019 tarihinden önce başvuru yapabilmek için, yüz binlerce gurbetçi SGK müdürlüklerine koştu.

İnsanlar tam bu yasa bizi etkilemeyecek, kurtulduk” diye düşünürken, SGK bir genelge yayımladı ve emeklilik günlerinin maaşları düşürecek şekilde geriye dönük hesaplanmasının, 5 Mayıs 2008’den itibaren başlatılacağını açıkladı.

Yani, devletin sözüne güvenip emekliliğini yatırmış olan ve yaşını bekleyen, yurt dışında çalıştıkları için maaşlarını alamayan yüz binlerce insanın maaşı neredeyse yarı yarıya düşecekti.

2300 lira maaş almayı umut eden vatandaşlar, 1000-1200 liralık aylıklar bağlanınca büyük şok yaşadılar.

Her kesimden insan, bu yeni genelgeye büyük tepki gösterdi. 

CHP torba yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürdü. Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer bu konuları sürekli mecliste dile getirdi.

Birçok hukukçu, kazanılmış hakların korunması ilkesine dayanarak, gurbetçilerin SGK’ya karşı açacakları davaları kazanabilecekleri yönünde görüş bildirdi. 

Sonuç olarak, SGK hem bu baskılar nedeniyle, hem de açılacak davaları kaybedebiliriz çekincesi ile geri adım attı.

29 Kasım 2019 tarihinde, 2019/16 sayılı genelgede değişiklik yapan 2019/21 sayılı genelgeyi yayımladı.

Şimdi, 31 Temmuz 2019 tarihine kadar borçlanma başvurusu yapan vatandaşlar, eskisi gibi yüksek maaş alacaklar.

1 Ağustos 2019’dan itibaren borçlanma yapanlar veya bundan sonra yapacaklar içinse bir şey değişmedi. Onlar yine birçok haktan mahrum kacaklar ve bir patron gibi BAĞ-KUR üzerinden yüksek prim ödeyip, düşük maaş alacaklar. 

Bu genelgeyi duyan ve hakkı gasp edilerek daha düşük maaş alan insanlar, haklı olarak seviniyor. 

Ancak, bu zaten gasp edilen bir hakkın geri alınmasından başka bir şey değil.

SGK’nın bu sene 70 milyar liranın üzerinde zarar etmesi bekleniyor. Dolayısıyla, bir yerlerden tasarruf edilmesi gerekiyor. Ancak siyasetçiler, bu tasarrufları lüks ve şatafata dönük gereksiz harcamalardan değil de, gurbetçi vatandaşın alın teriyle kazandığı helal paradan kesmeyi tercih ediyorlar. 

Yurt dışında yaşayanlara verilen hem çalışıp hem maaş alma sözü tutulmazken, 2018 Aralık ayında, Cumhurbaşkanı yardımcılarına ve bakanlara, hem kendi maaşlarını hem de emekli maaşlarını alabilmelerine yönelik kararname çıkarılıyor.

Almanya, Avusturya, Belçika, Hollanda gibi ülkelerde yaşayan gurbetçilerin sigorta kartları, Türkiye’de sadece acillerde geçerli kabul edilirken, bakanlara implantları bile kapsayan ömür boyu beş yıldızlı sağlık hizmeti verilmesi için torba yasa getiriliyor.

Sesimizi çıkarmayıp her söyleneni kabul etseydik, bu konuda da geri adım atılmayacaktı.

Şimdi aynı tepkiyi, askerlik bedeli, uçak biletleri, emeklilere çalışma hakkı, SSK borçlanması ve Kapıkule’de onlarca saati bulan bekleme süreleri için de gösterip, haklarımızı alma zamanı…

HABERE YORUM KAT