Almanya bunu tartışıyor: Vatandaşlık için İsrail şartı yasal mı

Almanya bunu tartışıyor: Vatandaşlık için İsrail şartı yasal mı

Almanya'nın bir eyaleti olan Saksonya-Anhalt, ülke genelinde “Almanya vatandaşı olmak istiyorsanız İsrail'e bağlılık sözü vermeniz gerekiyor” çağrısını yaptı. Bunun yasallığı belirsizliğini koruyor.

Saksonya-Anhalt eyaletinde Alman vatandaşlığına başvuranların İsrail'in var olma hakkına desteklerini beyan etmeleri gerektiği gündeme geldi. Bu "taahhüt", eyalet içişleri bakanı Tamara Zieschang'ın bu hafta bir bakanlık kararnamesinde ilgili makamlara bildirdiği yeni dilin bir parçası.

Bunun yapılmaması, Alman vatandaşlığı almak için gerekli koşulları yerine getiren yabancıların vatandaşlığa kabul edilmemesi anlamına gelecek. Yeni yönergeye göre, başvuru sahiplerinin "İsrail'in var olma hakkını tanıdıklarını ve İsrail devletinin varlığına yönelik her türlü çabayı kınadıklarını" belirten bir beyan imzalamaları gerekecek.

"Yahudi karşıtı tutumların" daha kapsamlı bir şekilde kontrol edilmesi de vatandaşlığa kabul sürecinin bir parçası olacak.

VATANDAŞLIĞA KABUL: BİR DEVLETİN HAKKI

DW’nin haberine göre, vatandaşlığa kabul yasası federal düzeyde yapılır, ancak bunu uygulamak 16 eyaletin her birine bağlıdır. Benzer bir İsrail maddesi şu anda Alman parlamentosu Bundestag'da görüşülüyor ve bu madde daha sonra ülke çapında geçerli olacak.

ALMAN VATANDAŞLIĞI: NE DEĞİŞİYOR?

Vatandaş olmak isteyenler halihazırda kapsamlı bir güvenlik kontrolünden geçiyor ve Almanya'nın anayasası görevi gören Temel Yasayı uygulamaya hazır olduklarını beyan ediyorlar. Diğer temel hakların yanı sıra, geçmişe veya gruba ait olup olmadığına bakılmaksızın tüm insanlar için eşit koruma var.

Bakan Zieschang, DW'ye yaptığı açıklamada, İsrail'e yapılan ilave vurgunun gereksiz olmadığını, aksine "Yahudi nefretini ve Yahudi karşıtı tutumları hariç tutan insan onuru ve dini özgürlük haklarını" daha da koruduğunu söyledi.

Hem eyalet düzeyindeki kararname hem de federal düzeydeki tartışma merkez sağ Hıristiyan Demokratlar (CDU) tarafından öne sürülse de, iktidardakiler de dahil olmak üzere diğer partilerden geniş çapta onay aldı. Ancak üç partili hükümet koalisyonu, böyle bir açıklamanın İsrail karşıtı duygularla mücadelede gerçekten ne kadar işe yarayabileceği konusunda şüphelerini dile getirdi. Ayrıca Saksonya-Anhalt'ın hareketinin zaten gergin olan durumu gereksiz yere kutuplaştıracağından da endişe ediyorlar.

HABERE YORUM KAT