Yeneroğlu: Gurbetçi değil, diaspora deyin

Yeneroğlu: Gurbetçi değil, diaspora deyin
AKP İstanbul Milletvekili Yeneroğlu, Avrupa’da yaşayan Türkler için 'gurbetçi' kavramın artık kullanılmaması gerektiğini söyledi.

FRANKFURT - AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosluğu görev bölgesindeki sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileriyle Frankfurt Türk Kültür Merkezi’nde istişare toplantısında bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Yeneroğlu, “gurbetçi” kelimesinin sezonluk işçi anlamına geldiğini anlatarak, Avrupa’da yaşayan Türkler için bu kavramın artık kullanılmaması gerektiğini ifade etti.

Bunun yerine son 1-2 yıldır Türkiye’de “diaspora” kelimesinin gündeme geldiğini ve kendisinin de özellikle bunu vurguladığını aktaran Yeneroğlu, “Diaspora kavramı aslında genelde Türkiye’de Yahudi diasporası, Ermeni diasporası şeklinde akla geliyor. Oysa diaspora kelimesi ana vatandan dünyanın farklı farklı bölgelerine giden, dağılan insanları ifade ediyor” dedi.

59cf47177af5071334bdf6dd.jpg

Göç Bakanlığı da gündemde

“Türkiye’de diasporayla ilgili mutlaka bir Göç ve Diaspora İhtisas Komisyonu'nun TBMM’de kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Bana göre, ileride bir Göç Bakanlığının da kurulması Türkiye’nin önünde duran bir gündem. Bu sonuçta birçok Batı ülkesinde var. Türkiye’de şu an toplam 5,5 milyon yabancı ülke vatandaşı yaşıyor. 6 milyon da diasporamız var. 11 milyondan fazla bir kitle. Bir de göç tecrübesi olan insanları hesap ettiğimiz zaman en az 18 milyonluk bir kitleden bahsediyoruz.”

 

ekran-resmi-2017-07-12-21.30.23.png