Yaşlanınca bize robotlar mı bakacak?

Yaşlanınca bize robotlar mı bakacak?

AOK anketine katılan iki kişiden biri kendisiyle robotların ilgilenmesine karşı. Hessen Etnik Pazarlama Uzman Koordinatörü Necati Şuözer, hayatımızın bir parçası haline gelen robotların sağlık sektörüne etkilerini kaleme aldı.

NECATİ ŞUÖZER - 2030 yılına kadar bakıma muhtaç kişi sayısının 4 milyonu geçeceği tahmin edilmektedir. Eyaletimizin en büyük sağlık ve bakım sigorta kurumu olan AOK Hessen bu alandaki mevcut ve olabilecek zorluklarla ilgilenmektedir. Bu durumdan müzdarip olan kişilerin istekleri kurum için çok önemlidir. Bu sebepten dolayı kurumumuz, bu konu hakkında bir anket yaptırdı. Özellikle tam eğitimli olmayan yani Quereinsteiger dediğimiz kişilerden tutun da bakım robotlarına kadar birçok konuda sorular sorularak anket sonucuna bağlı olarak yeni hizmet ve yolların seçilmesinde önemli rol oynayacak bilgiler elde edilmiş oldu.

Bakım sosyal bir konudur. Bakım muhtaç kişileri, bakımı yapan aile fertleri ve bakım mesleklerinde bulunanları değil, bu alanda hiç fikri olmayan kişilere soru sorarak onların fikirlerini aldık.  Hemen hemen her 2 kişiden biri bakım robotlarının bu alanda önemli rol alabileceklerini belirttiler.

Hangi alanlarda bakım robotları kullanılmak ve görülmek isteniyor? 

Bedensel ağır bakım işlerinde bakım robotunun destek vermesi hangi oranda istenmektedir?

Almanya genelinde yüzde 48, Hessen eyaletinde yüzde 47.

Bakıma muhtaç kişiler, bakım robotlarının kullanılmasına hangi oranda destek vermekteler?

Almanya genelinde yüzde 46, Hessen eyaletinde yüzde 43.  

Bakım robotlarını devamlı kabul ederim, diğenlerin oranı?

Almanya genelinde yüzde 5, Hessen eyaletinde yüzde 4.  

Bakım robotların hiçbir şekilde kabul etmem diğenlerin oranı?

Almanya genelinde yüzde 27, Hessen eyaletinde yüzde 28.  

Bakım evlerinde sosyal robotların kullanımı, hiç de uzak görünmüyor. Dijital araç ve gereçler hayatımızın her döneminde olacaklar. Onlarsız bir yaşam düşünmek mümkün görünmemektedir. Bakıma muhtaç kişilerin birçok işini robotlarla yapmak mümkün olacak. Tabi bunun insanı ve etik boyutu halen tartışılmaktadır. Bizde kurum olarak bu konuda en iyi şekilde hazırlıklı olmak istiyoruz.

Robotların muhtemelen alacağı görevlerin başında, ağır işler yani “nakil, taşıma, tuvalete götürme ve transfer” gelmektedir, onun haricinde hemşirelik hizmeti yapmaları hedeflenmektedir, gözlemleme ve ilaç verme gibi birçok işi veya işleri sıralayabiliriz….. 

Geçen sene bakıma muhtaç olanların sayısı 553.000 kişi artarak 3,3 milyon kişiye ulaştı. Bu alandaki harcamaların para cinsinde karşılığı ise 35,3 milyar avroya tekabül etmektedir. AOK Hessen bakım alanında hizmetleri ve yenilikleri de haziran ayından itibaren çok daha sıkça kendi kendine yardım gurupları üzerinden de eyalette dahilinde sunacaktır.

Bakım alanında ki mevcut uzman eleman eksikliğini probleminin düzeltilmesi üzerinde sorulan soruya şu şekilde cevaplar verilmiştir:

Çalışma ortamının ve imkanların iyileştirilmesi 

Almanya genelinde yüzde 68, Hessen eyaletinde yüzde 60.

Bakım alanında doldurulamayan iş alanlarının uzman olmayan kişiler tarafından doldurulması

Almanya genelinde yüzde 27, Hessen eyaletinde yüzde 25.

Çok daha fazla uzmanlık ve yüksek okul eğitimi

Almanya genelinde yüzde 43,  Hessen eyaletinde yüzde 45.

Hedef amaçlı yurt dışından bakım elemanlarının davet edilip, çalıştırılması

Almanya genelinde yüzde 20, Hessen eyaletinde yüzde 16.

Sizde taktir edersiniz ki, bu sıkıntılar yeni olan problemler değil ama bir an önce çözülmesi arzu edilen problemlerdir.

Burada ankete katılan 1200 kişinin bakım sigortası hizmetleri ve mevcut problemler ve bunların çözümü hakkında önemli bilgileri sizinle paylaşmak istedik. Bu vesile geleceğe pencere açarak, robotların yavaş yavaş hayatımızın birer parçası olacağı gerçeğini kabullenmek zorunda olduğumuzu belirtmek zorundayım.

Herkese bakıma muhtaç olmadan bu dünyadan göçmeyi temenni ediyorum.

 

HABERE YORUM KAT