Yabancı plakalı araçlar bedava geçmiş

Yabancı plakalı araçlar bedava geçmiş

Geçtiğimiz sene 878 bin yabancı plakalı araç, köprü ve otoyollardan geçerken ödemesi gereken 64 milyon 500 bin lirayı ödemeden yurt dışına çıktı.

Sayıştay raporlarına göre, geçen yıl 878 bin yabancı plakalı araç, köprü ve otoyollardan geçerken ödemesi gereken 64 milyon 500 bin lirayı ödemeden yurtdışına çıktı. Önlem alınmamasını eleştiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Köprü ve otoyollar yabancı araçlar için yolgeçen hanı gibi!” açıklaması yaptı.

Birgün'ün Sayıştay raporlarından aktardığına göre, 2017 yılında Otomatik Geçiş Sistemi’nden (OGS) 365 bin 334 yabancı plakalı araç ödemesi gereken 20 milyon 765 bin 845 lirayı, Hızlı Geçiş Sistemi’nden (HGS) ise 512 bin 868 yabancı plakalı araç ödemesi gereken 43 milyon 802 bin 893 lirayı ödemeden yurtdışına çıktı. Buna göre, toplamda 878 bin 202 yabancı plakalı aracın ödemesi gereken 64 milyon 568 bin 738 lirayı ödemeden yurtdışına çıktığı tespit edildi.

Milyonlarca liralık kayıp

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: “Yabancı plakalı araçlar ücret ödemeden köprü ve otoyollardan geçip yurtdışına çıkıyor. Uyarılara rağmen ilgili kurumlar yıllardır bu konuda bir önlem alamıyor. 2015 yılında bu bağlamda yasal düzenleme yapıldı. Milyonlarca lira kayba neden olan bu kaçak geçişlere önlem alınamaması anlaşılır gibi değil. Yapılacak denen çalışmalar neden yıllardır tamamlanmaz, köprü ve otoyolda kaçak geçiş yapan araçlardan neden gümrük çıkışı tahsilat sağlanmaz, yabancı plakalı araç otoyol ve köprüyü bedelsiz neden geçer? Köprü ve otoyollarımız yabancı plakalı araçlar için adeta yol geçen hanına dönmüş.”

 

HABERE YORUM KAT