Uzmanlar açıkladı: Almanya'da ev kiraları yeni yılda da artmaya devam edecek

Uzmanlar açıkladı: Almanya'da ev kiraları yeni yılda da artmaya devam edecek

Alman ekonomisinin yaşadığı buhran ve konut krizine bağlı olarak, gelecek yıl da ev kiralarının yükselişte kalacağı düşünülüyor.

Almanya'da konut krizi, ev kiralarının da oldukça yüksek oranlara ulaşmasına neden oluyor. Emlak fiyatlarındaki artış, inşaat malzemelerinin geçmişe oranla daha pahalıya mal olması ve yüksek faiz oranları nedeniyle, yeni konut inşaatı sayılarında düşüş yaşanıyor.

HER GEÇEN GÜN YÜKSELİYOR

Ekonomik krizin, konut üretimine vurduğu darbe, kiracı yurttaşların sırtına da daha büyük bir yük bindiriyor. Kiralar her geçen gün daha da yükseliyor. Uzmanlar, gelecek yıl da kiraların hızla yükseliş gösterebileceğini ve bu yıla oranla daha kötü bir tablonun Alman vatandaşlarını karşılayabileceğini söylüyor. Enerji dengesi zayıf olan konutlarda ise kiralarda düşüş yaşanması muhtemel görülüyor.

"KİRALIK DAİRELERE TALEP ARTACAK"

Konut emlak değerleme uzmanı Roman Heidrich, "2024 yılında siyasi belirsizliğin yüksek kalmasını bekliyoruz ve yeni konut inşaatlarında teşvik için çok az alan görüyoruz" dedi. Heidrich, özellikle kiralık dairelere yönelik talebin yoğunlaşacağına dikkat çekti.

JLL'nin yeni verilerine göre, üçüncü çeyrekte Almanya'nın en büyük sekiz metropolünde kiralar geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,4 oranında arttı. İkinci çeyrekte ise yüzde 3,8'lik bir artış görülmüştü. Mannheim (yüzde 5,7), Bonn (yüzde 4,8), Essen (yüzde 5,2) ve Wuppertal (yüzde 5,7) gibi diğer büyük şehirlerde de kiralar yıllık bazda keskin bir artış gösterdi. Artışlar, kiraların yıllık bazda yüzde 4 gibi iyi bir oranda ve bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 2'den daha az arttığı diğer kentsel alanlarda ve kırsal bölgelerde olduğundan daha yüksekti.

"KİRALAR ARTMAYA DEVAM EDECEK"

Heidrich, "Almanya'nın çoğu bölgesinde talep, önümüzdeki yıllarda daralan yeni daire arzını önemli ölçüde aşmaya devam edeceğinden, kiraların orta ve uzun vadede artmaya devam edeceğini varsayıyoruz" diye konuştu.

ARTI49

HABERE YORUM KAT