Türkiye'den doğum yardımı alabilirsiniz

Türkiye'den doğum yardımı alabilirsiniz

Türkiye, 2015 yılından itibaren yurt dışında doğan Türk pasaportlu veya mavi kartlı bebekler için de çocuk sayısına göre 300, 400 ve 600 TL yardım yapıyor. Haberdeki başvuru formunu doldurup para alabilirsiniz.

FRANKFURT - Avrupa ülkelerinde yaygın şekilde uygulanan doğum yardımı, 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren Türkiye'de de başlatılmıştı. Bu tarihten sonra yurt içinde veya yurt dışında doğan tüm çocuklar, söz konusu yardımdan yararlanabiliyor. 

Yurt dışında yaşayan ailelerde ise ebeveynlerden biri veya çocuk Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi ise bu yardım yine ödeniyor. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından sağlanan ödemeler, birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve sonraki çocuklar için 600'er TL olarak belirlendi.

Buna rağmen, doğum yardımına yurt dışından başvuru sayısı Türkiye ortalamasının oldukça gerisinde kaldı.

Oysa yurt dışında yaşayan vatandaşlar büyükelçiliklere veya başkonsolosluklara başvurarak, bu yardımı alabilirler.

Başvuru için aşağıdaki linkten indirilebilecek olan başvuru formunu doldurmak ve doğum belgesi beraberinde getirmek yeterli. Çocuğu nüfusa kaydetmek için başkonsolosluğa gelindiğinde de başvuru yapılabilir. 

Doğum yardımı parası kişinin adına PTT'ye yatırılıyor ve kişi Türkiye'ye gittiğinde postaneye uğrayıp parasını alabiliyor. 

Doğum yardımı 15 Mayıs 2015 ve sonrasında gerçekleşen doğumlar için veriliyor ancak bu tarihten önce doğan çocuklar da sıralamaya dahil ediliyor. Yani biri 2014 diğeri ise 2016 yılında doğan 3 çocuğunuz varsa, 2014'te doğan için yardım alamıyorsunuz ancak 2016'da doğan için 2. çocuk olması hasebiyle 300 TL yerine 400 TL alıyorsunuz.
 

Başvuru dilekçesini buradan indirebilirsiniz.  

 

HABERE YORUM KAT
5 Yorum