Türkiye'de hastalanınca alınan raporlar

Türkiye'de hastalanınca alınan raporlar

Türkiye'ye tatile giden bir kişinin hastalanması durumunda, aldığı rapor ne şartlarda Almanya'da geçerli olur? AOK Uzman Koordinatörü Necati Suözer'in yazısı.

NECATİ SUÖZER -  İş veren veya işçi ve iş bulma kurumunda ücret alma hakkınız var ise, Türkiye tatili esnasında hastalandıysanız, izlemeniz gereken yol haritası şu şekildedir:

  • Öncelikle iş vereninizi veyahut İş Ajansı'nı en kısa zamanda bu durum hakkında telefon veya belgegeçer yolu bilgilendirmelisiniz.
  • İş göremezlik raporunu düzenleyen kurum doktoru en fazla 10 gün için düzenleyebilir ve bu rapor yönetici doktor tarafından da onaylanmak zorundadır.
  • Bu raporu düzenleyen kurum, size vermiş olduğu evrakı hiç bekletmeden SGK´nın  bir şubesine ulaştırmalıdır. Tatil dahilinde kalmış olduğunuz yerin ve Almanya'daki Yasal sağlık sigorta kurumunuzun adreslerini belirtmeyi unutmayın. 
  • Size sunulan raporun bir kopyasını da iş vereninize ve İş Ajansı'na göndermeyi ihmal etmeyin.
  • Şayet hastanede yatmak kaydı ile hizmet aldıysanız, o vakit rapora gerek yoktur.

İş veren, İş ajansı ve yasal sağlık sigorta kurumuz için hastanede yattığınız günleri belirten bir evrak yeterli olur.

  • İş göremezlik süresi 10 günden fazla ise, ikinci bir rapor en fazla tekrar bir 10 gün için daha verilir. İş göremezlik raporu 20 günden fazla olması durumunda heyet yani bilirkişi raporuna ihtiyaç duyulur. Bu bilirkişi yani heyetin teyit etmiş olduğu rapor SGK´nın bir şubesine ulaştırılmalıdır. Bu rapor sizin üye olmuş olduğunuz sağlık sigorta kurumuna iki dilli olan evraklar kanalı gönderilir.

Türkiye ayağında Sosyal Güvenlik Kurumu´nun kullanmış olduğu evrakların numara ve isimleri:

A/T 15 İş göremezlik hakkında bildiri

A/T 18 İş göremezliğin sona erdiğine dair bildiri

A/T 13 Hastane tedavisi hakkında bildiri

Yukarıda belirtmiş olduğum şekilde rapor alınması durumunda, Almanya’daki yasal sağlık sigorta kurumunuz, raporlu geçirmiş olduğunuz süreleri problemsiz olarak iş vereninize veyahut iş ajansına teyit eder. Aksi taktirde bu durum rapor alan kişinin aleyhine istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Bu işlev iki taraflı işlediğinden, Türkiye´den Almanya´ya turistlik amaçlı gelen fakat Türkiye´de çalışan kişiler içinde aynı prosedür geçerlidir. 

Almanya´nın bu bildiriler için kullanılan evrakların numara ve isimleri şu şekildedir:

T/A 15 Mitteilung über Arbeitsunfähigkeit

T/A 18 Mitteilung über Beendigung der Arbeitsunfähigkeit

T/A 13 Mitteilung über Krankenhauspflege

 

Necati Suözer'in geçtiğimiz hafta katıldığı ARTI49 canlı yayınını buradan izleyebilirsiniz:

HABERE YORUM KAT