'Torba yasa beklentileri karşılamadı'

'Torba yasa beklentileri karşılamadı'

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, gurbetçiye dövizle BES sisteminin emekliliğin alternatifi olmadığını belirterek, "Yurt dışından borçlanarak emekli olanlar tam zamanlı çalışma izni bekliyor. Dövizli askerlik ücretleri çok yüksek. Bunlar torbada yok" dedi.

ANKARA – CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan torba yasanın yurt dışında yaşayan Türklerle ilgili düzenlemelerinin eksik olduğuna dikkat çekti. Yurt dışında olup da oradan prim ödeyerek emekli olan yurttaşların, emekli olduktan sonra çalışmalarına izin veren düzenlemenin de torbaya konulmasını isteyen Çakırözer, “Vatandaşlarımız Meclis’ten eşitlik bekliyor. On yıllardır Berlin'de, Hollanda'da, Fransa'da çalışan insanlar, sigortasını ödeyip, primini ödeyip oradan emekli olduğunda, biz onların yurt dışında çalışmasına izin vermiyoruz.  'Çalışırsanız Türkiye'deki emekli maaşınızı keseriz' diyoruz. Torba yasada bu eşitsizliği kaldıran düzenlemeyi görmeyi beklerdik. Bu torbayla gurbetçi vatandaşlarımıza emekliyken de çalışma iznini getirmeliyiz” dedi. 

"Ayrıcalık değil, eşitlik istiyorlar"

Yurt dışında yaşayan Türklerin Meclis’ten ayrıcalık değil eşitlik beklediğine dikkat çeken Çakırözer, “Biz gurbetçilerimizin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz ama bugün önümüze getirilen metin onların sorunlarının çözümüne uzak bir metin” dedi. 

"Emekliler çalışabilmeli"

Yurtdışında yaşayıp da prim ödeyerek Türkiye’den emekli olanların, emekli olduktan sonra çalışmalarına izin verilmediğine dikkat çeken Çakırözer, “Türkiye'de çalışarak emekli olanlar hem Türkiye'de hem yurt dışında çalışabilirken yurt dışından borçlanarak emekli olan vatandaşlarımız bulundukları ülkede çalışırlarsa, Türkiye'deki maaşları kesiliyor. On yıllardır Avrupa ülkelerinde vatandaşlarımız, sigortasını ödeyip primini ödeyip oradan emekli olduğunda, biz onların yurt dışında çalışmasına mâni oluyoruz, izin vermiyoruz. Çalışırlarsa Türkiye'deki emekli maaşlarını kesiyoruz. Biz bu torbada gurbetçilerimizin emekli olduktan sonra da yarı zamanlı değil, tam zamanlı çalışmalarına izin veren düzenlemenin konulmasını beklerdik. Dışişleri Komisyonumuzun bünyesinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Alt Komisyonu kuruldu.  Gittiler, gezdiler. Orada onlara aktarılan belki de tek en önemli talep buydu ve bu talep burada yok. Gurbetçilerimizin taleplerine çözüm bulmayan bu düzenleme bu haliyle yetersiz” dedi, 

"BES, emekliliğin alternatifi değil"

Tasarıda yer alan Bireysel Emeklilik düzenlemesinin de gerçek emekliliğin alternatifi olamayacağının altını çizen Çakırözer şöyle konuştu:

“Türkiye'dekilere Türk Lirası ile yurt dışındakilere döviz cinsinden BES uygulamak vatandaşlar arası eşitlik ilkesine de aykırıdır. Vatantaşlarımız benzer hesapları yurt dışındaki bankalarda zaten açabiliyor. Bizim görevimiz onlara makul şartlarda gerçek emeklilik imkanı sunmak olmalı. Gurbetçilerimiz tüm itirazlarımıza rağmen temmuz ayında kabul edilen ve onların SSK üzerinden emekliliğini engelleyen yasa ile, BAĞ-KUR'dan prim ödemeye mecbur bırakıldılar. Yani çok daha fazla prim ödeyip çok daha düşük maaş almak durumunda kaldılar. Bu kanunun düzeltilmesini, emekli olduklarında da çalışma hakkının verilmesini beklemekteler.”

"Dövizle askerlik ücreti düşürülmeli"

Tasarıdaki dövizle askerlik düzenlemesinin de olumlu ama yetersiz olduğunu söyleyen Çakırözer,  “Yurt dışında doğup bulunanlar için, üç yıl çalışma yerine üç yıl kalma düzenlemesi olumlu karşılık buluyor. Ancak dövizli askerlik bedeli bin avrodan 5400 avroya çıkarıldı.  Bu parayı bulamadığı için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını terk etmek zorunda kalan gençlerin sorumluluğunu sizlerle paylaşmak isterim. Gençlerimizi bu noktaya getirmememiz lazım. Dövizle askerlik ücretlerini de geçmişte olduğu gibi uygun bedellere indirmemiz gerekmekte” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT