Sosyal yardım alanların yüzde 63'ü Alman

Sosyal yardım alanların yüzde 63'ü Alman

Federal İş Ajansı, Almanya'da sosyal yardım (Hartz IV) alanlar arasında en kalabalık grubu, yüzde 63,6 ile Almanların oluşturduğunu açıkladı. 2. sırada Suriye (%10,5) ve 3. sırada Türk vatandaşları (%4,2) bulunuyor.

BERLİN - Almanya'da Federal İş Ajansı (Bundesagentur für Arbeit) tarafından açıklanan istatistiklere göre, ülkede en çok Almanlar sosyal yardım (Hartz IV) alıyor. İkincil işsizlik ödemesi alanların yüzde 63,6'sını oluşturan Alman vatandaşlarını, yüzde 10,5 ile Suriye vatandaşları izliyor.

4 Suriyeliden 3'ü, 2 Afgandan 1'i Hartz IV alıyor

Suriye vatandaşlarının işsizlik oranı ise geçtiğimiz yıla göre biraz düşerek yüzde 49,6'dan yüzde 44,2'ye indi. Buna rağmen, Surliyelilerin yaklaşık 4'te 3'ünün tam veya kısmi sosyal yardım aldığı kaydedildi. Afgan vatandaşlarınınsa yüzde 43'ü Hartz IV imkanlarından yararlanıyor

Türkler üçüncü sırada

Türk vatandaşları yüzde 4,2 ile Hartz IV alanlar arasında üçüncü sırada yer alırken, Iraklılar yüzde 2,5 ile dördüncü, Afganlar yüzde 2,2 ile beşinci ve Bulgarlar da yüzde 1,6 ile altıncı sırada bulunuyor.

Sosyal medya hesabından konuyla ilgili mesajlar paylaşan Gazeteci Oktan Erdikmen ise yabancılar arasında sosyal yardım alma oranının geniş topluma göre daha yüksek olmasının normal olduğunu söyledi.

Yabancılar iş bulamıyor

Haziran ayında Almanların yüzde 4,7'si işsizken, ülkede yaşayan yabancıların yüzde 12,2'sinin iş bulamadığını hatırlatan Erdikmen, "Almanya'da iş piyasasında göçmen kökenlilere yönelik büyük bir ayrımcılık var. Irkçılar bu durumu görmezden geliyor ancak kimin sosyal yardım aldığına ilişkin mesajları paylaşmayı çok seviyorlar. Sosyal yardımın sebebi işsizliktir. Bunun sebebi de eğitim ve iş arama sürecinde yaşanan ayrımcılıktır" ifadelerini kullandı. 

 

HABERE YORUM KAT