'Sivas katilleri Almanya'da yargılanmalı'

'Sivas katilleri Almanya'da yargılanmalı'

Yeşiller Partisi 17. Dönem Milletvekili Av. Memet Kılıç, Almanya'da yaşayan Sivas katliamı sanıklarının bu ülkede yargılanmasını istedi. Kılıç, "İnsanlığa karşı suç işleyenler zaman aşımıyla kurtaramaz" dedi.

FRANKFURT - Sol Parti'nin Federal Almanya Parlamentosu'nda verdiği soru önergesi üzerine yayımlanan rapor, Sivas katliamı sanıklarından bazılarının Almanya'da yaşadığı bir kere daha ortaya koydu.

Av. Memet Kılıç, konuyla ilgili Can Tv'ye yaptığı açıklamada, Alman kamuoyunun bu kişilerin burada kalabildiklerini, zenginleştiklerini, özel ciplerle Polonya'ya eğlenmeye gittiklerini, Almanya'nın onları getirmek için kaynak harcadığını bilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Burada yargılanmalılar"

Her ne kadar malumun ilanı olsa da, bu raporun resmi olarak yayımlanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Av. Memet Kılıç, "Bu soru önergesini verenlerini kutluyorum. Raporun içeriği de çok doğru. Bu kişilerin Türkiye'ye iade edilmemesinin, Türkiye'de ölüm cezasının olması, Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin olması, askeri mahkemelerin olması gibi gerekçeleri vardı. Sanıklardan biri de Alman vatandaşı olmuş. Benim vekilliğim döneminde bunu engellemiştik. Onun ayrıca incelenmesi gerekir. Alman vatandaşı elbette iade edilemez ama burada yargılanabilir. Hatta Türk vatandaşları da burada yargılanabilir. Çünkü bunlar iade edilirse Türkiye'de torpil yaparlar diye bir düşünce var. Türkiye hükümeti usulen bu insanların iadesini istemiş ama belgeleri eksik göndermişti. İadeyi istiyorlar ama bu kardeşlerinin huzurunu çok da bozmak istemiyorlar. Alman hukukuna göre kişiler burada ikamet ediyorlarsa, burada yargılanabilirler. Suçu başka yerde işlemiş olsalar bile. Almanya'daki bir diğer avantaj da şu, kasten adam öldürme ve insanlığa karşı suçlar zaman aşımına tabii değildir" şeklinde konuştu.

"İnsanlığa karşı suç zaman aşımına girmez"

İnsanlığa karşı suçların istisnaen geriye yürüyebilen bir unsur olduğunu belirten Av. Kılıç, "Aksi takdirde Almanya'da Naziler yargılanamazdı. İnsanlığa karşı bir suç işlenmişse, kişiler zaman aşımına sığınıp kendilerini kurtaramamalılar.  Özetle bu raporun hem siyasileri cesaretlendireceğini hem de hukuki süreci hızlandıracağını düşünüyorum. Buradaki tek zayıf nokta şu, mahkemeler delilleri Türkiye'den isteyecekler. O zaman da Türkiye'deki yetkililerin çok hevesli olacaklarını sanmıyorum" şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
4 Yorum