Sistemi gurbetçi BES'leyecek

Sistemi gurbetçi BES'leyecek

Berat Albayrak, yurt dışında yaşayan vatandaşlar için dövizli Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) uygulamasına geçileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı'nda, yurt dışında yaşayan vatandaşlar için Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) dövizle BES uygulamasının başlatılacağı belirtildi.

Türkiye'deki Türk lirası bazlı sisteme ek oalrak dolar veya avro ile para yatırabilecek olan yurt dışındaki vatandaşlar, her 100 dolar veya 100 avro BES yatırımı için, 25 dolar veya avro da devlet katkısı alabilecekler.

Yatırım fonlarının Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu'nda işlem göreceği ifade edelirken, bunun da gurbetçi vatandaşlara emeklilik şirketi değiştirmeden diledikleri şirketlerin fonunu alma imkanı getireceği vurgulandı.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, işçilerin kıdem tazminatlarının da sisteme alınması ile Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi olarak adının değiştirilmesi beklenen BES'e gurbetçilerin katkıa bulunması için yasal düzenleme geliyor.

Yeni Ekonomi Programı'nda "Finansal sistemdeki sistemik risk birikimini azaltmak, finansal derinliği ve ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla yurt dışı yerleşik Türk vatandaşlarına dövizli BES uygulamasına geçilecektir" ifadesi yer alıyor. Türkiye'deki sistemde gurbetçi sistemde 10 yıl kalan ve 56 yaşına gelenler emekli olma hakkına sahip oluyorlar. Gurbetçilerin döviz bazlı BES sisteminde ise maaşlar döviz olarak geri ödenecek.

HABERE YORUM KAT