Silah göndermeyen Almanya için böyle yazdılar: Avrupa'nın en zayıf halkası

Silah göndermeyen Almanya için böyle yazdılar: Avrupa'nın en zayıf halkası

Ukrayna'ya tereddütlü silah sevkiyatını durduran Almanya, uluslararası eleştirilere maruz kalıyor.

İngiliz kıdemli araştırmacı ve aynı zamanda gazeteci Edward Lucas, Times gazetesine verdiği demeçte Almanya'yı "Avrupa'nın en zayıf halkası" ve Başbakan Olaf Scholz'u da "çökmekte olan SPD içindeki barış yanlısı bir hizbin rehinesi" olarak tanımladı.

ABD'nin güvenlik şemsiyesinin zayıfladığı ve Ukrayna'ya silah sevkiyatının duraksadığı bir ortamda gazeteci, İngiltere'nin Avrupa'nın güvenliğine ilişkin varsayımlarının modasının geçtiğine işaret ediyor.

Scholz, "el bombaları yerine diplomatlar" slogana sığınarak, Ukrayna'ya yönelik askeri yardımın yerine diplomatik çözümlere odaklanma çabasını vurgularken, bu duruşu bazıları tarafından ahlaki açıdan kibirli bir tutum olarak yorumlanıyor. Bu yaklaşımıyla, Scholz, askeri müdahalenin öncelik yerine diplomasinin tercih edilmesi gerektiğini savunuyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise şu anda Batı Avrupa'nın en kararlı lideri olarak dikkat çekiyor. Macron, Rusya'ya karşı sert bir duruş sergileyerek, Moldova'ya destek verme ve Ukrayna'ya NATO birlikleri gönderme gibi adımları teşvik ediyor. Bu durum, Almanya'nın da benzer şekilde Rusya'ya karşı daha aktif bir tutum almasını teşvik ederek, Almanya üzerinde artan bir baskı oluşturuyor. Scholz'un Ukrayna'ya uzun menzilli Taurus füzelerinin gönderilmesini yasal nedenlerle engellemesi, Macron'un ise Rusya'nın üstesinden gelinmesi gerektiği vurgusunun karşısında daha geri planda kalıyor.

"NÜKLEER SAVAŞ YA DA TESLİMİYET"

Ukrayna ordusunun tehdit altında olması ve bu yaz Washington'da düzenlenecek NATO Zirvesi'nin 75. yıl dönümü, ünlü gazeteciyi Rus saldırısı durumunda karanlık bir senaryoya sürüklüyor: Amerika'dan destek gelmeden Avrupalı müttefikler, yüksek teknoloji silahları ile Rusya'yı savaşın ilk haftasında aşabilirler, ancak sonra füzeleri ve silahları tükenebilir. Sonra ise şu seçeneklerle karşı karşıya kalabilirler, "nükleer savaş ya da teslimiyet."

Şu anda sınır ülkelerinde büyük bir endişe var; çünkü bir kriz durumunda Almanya'nın, Rusya'nın tehditlerine boyun eğip doğuya takviye göndermeyi engelleyebileceği düşünülüyor.

Lucas'a göre, Rusya'nın saldırılarında, Büyük Britanya için olası ittifaklar Fransa ve kuzey Avrupa ülkeleridir. Böyle bir senaryoda gazetecinin "Avrupa'nın en zayıf ülkesi" olarak adlandırdığı Almanya'nın adı geçmiyor.

ARTI49