SGK'dan gurbetçiye bir darbe daha

SGK'dan gurbetçiye bir darbe daha

Sosyal Güvenlik Kurumu, yeni bir genelge yayımlayarak 5 Mayıs 2008'den sonra borçlanma yapanların emeklilik günlerinin geriye dönük hesaplanacağını açıkladı. Maaşlar kuşa dönecek, binlerce insan mahkeme kapılarına koşacak.

OKTAN ERDİKMEN - Gün geçmiyor ki, Türkiye'de gurbetçilerin aleyhine yeni bir düzenlemeye imza atılmasın. 

Yurt dışında yaşayan vatandaşların SSK borçlanması yapma haklarını ellerinden alan torba yasa, geçtiğimiz temmuz ayında AKP - MHP milletvekillerinin oylarıyla mecliste kabul edilmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzalamasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. 

Yeni kanuna göre, Türkiye'den emekli olmak isteyen gurbetçiler artık SSK borçlanması yapamıyor. BAĞKUR borçlanması da daha fazla prim ödemek ve daha az maaş anlamına geliyor. 

Kabaca bir hesapla, ödenmesi gereken primler eskisine göre 2 kat arttı ve alınacak maaşlar da yüzde 40 düştü. 

CHP'nin bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne götürmesi gurbetçiler için tam bir umut ışığı yakmıştı ki, SGK'dan yurt dışındaki Türklere bir darbe daha geldi. Hem de ne darbe. 

Yeni genelge geriye dönük işleyecek

Sosyal Güvenlik Kurumu, 15 Ağustos 2019 tarihinde akıllara zarar bir iç genelge yayımladı. 

2019/16 sayılı Yurt Dışı Borçlanma İşlemleri Genelgesi'ne göre, 8 Mayıs 2008 tarihinden sonra borçlanma yapanlar (dolar borçlanması yapanlar hariç) eskisi gibi hangi günleri borçlanacaklarını seçemeyecekler. 

Bu tarihten sonra borçlanma yapanların borç ödeme tarihinin 1 Ağustos 2019 tarihinden önce olup olmadığına bakılmaksızın, borçlanılan süreler Türkiye'de işe giriş tarihinden veya borçlanma tarihinden geriye dönük işleyecek. 

Örneğin 2019'da bir ay çalışması bulunan kişinin emekliliği, 2019'dan geriye dönük işleyecek. 

2000'li yıllarda vatandaşların emeklilik hakları tırpanlandığı için, önceki dönemlere ilişkin borçlanma yapıldığında çok daha yüksek aylıklar bağlanıyordu. 

Özetle yeni kanunun geriye dönük borçlanmaya ilişkin düzenlemesi 5 Mayıs 2008'den itibaren uygulanacak. Üstelik bu, daha önce parasını ödeyip emekliliğe hak kazanan ancak henüz maaşı bağlanmayan, örneğin yaşını bekleyenler için geçerli olacak. 

Birçok hukukçu, bu durumun kişinin kazanılmış haklarının elinden alınması anlamına geldiğini ve mahkemeler tarafından iptal edileceğini düşünüyor. 

Ancak bu durumda da binlerce insan, kendisine daha önce verilen söz tutulmadığı için, avukat parası ve mahkeme masrafı ödemek zorunda kalacak. 

Diğer ülkeler yapay zeka, robot ve uzay teknolojisi ile uğraşırken, bizim yöneticilerimiz gurbetçilerin emeklilik haklarını nasıl tırpanlarız diye kafa yoruyor. 

Maddi kaybı bir kenara bırakın, hem Avrupa'da, hem de Türkiye'de ikinci sınıf vatandaş yerine konulmak, insanın içini acıtıyor. 

NOT: Söz konusu genelgeye buradan ulaşabilirsiniz. Bazı sosyal güvenlik uzmanları, genelgenin geri çekileceği görüşündedir. Bu nedenle yazıda yer verilen bilgilere göre bir karar vermeyiniz. Bu yazı bir tavsiye niteliğinde değildir. Ayrıntılı bilgiler ve kendi durumunuzla ilgili olarak SGK müdürlüklerine veya başkonsolosluklardaki çalışma ataşeliklerine başvurunuz.

 

HABERE YORUM KAT
1 Yorum