'Sağ partiler göçmenleri tahrik ediyor'

'Sağ partiler göçmenleri tahrik ediyor'

Almanya Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Petermann, “Sağ görüşlü partiler göçmenleri tahrik ediyor” diye konuştu.

İSTANBUL - Bağcılar Belediyesi, Marmara Belediyeler Birliği ve Türk-Alman Üniversitesi işbirliğiyle “Uluslararası Göç ve Uyum Sempozyumu” düzenlendi. Sempozyuma katılan Almanya Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Petermann, Almanya’nın göçmenlere karşı tutumu ile ilgili şok açıklamalarda bulundu. Petermann, “Sağ görüşlü partiler göçmenleri tahrik ediyor” diye konuştu.

Retaj Royale İstanbul Otel’de düzenlenen sempozyuma İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Almanya’nın Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Petermann, Avrupa Birliği Irkçılığa Karşı Birim Başkanı Benedetto Zaççhırolı, Danimarka’nın Vejle Belediye Başkan Vekili İbjespergard, Türk Alman Üniversitesi Rektörü Halil Akkanat, Türk Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Murat Erdoğan, Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz ve çok sayıda vatandaş katıldı.

thomas-petermann-almanyadaki-sag-goruslu-partiler-gocmenleri-tahrik-ediyor_8470_dhaphoto1.jpg

“Almanya'da göçmenleri eğitime dahil etmek kolay değil" 

Almanya Hamm Büyükşehir Belediye Başkanı Thomas Petermann, göçmenlere karşı Almanya’nın tutumunu değerlendirerek şöyle konuştu:

“Göçün bir reçetesi var mı? Nasıl hareket etmeliyiz? Kesin bir çözüm yoktur elbette ama ülkemizde kalmak isteyenlere lisan eğitimi vermeliyiz. Özellikle çocukları mümkün olduğu kadar erken yaşlarda eğitim sistemine dahil etmeliyiz. Ancak bu Almanya’da çok kolay değil. Kısmen siyasi bir arka plan var. Bazı bölgelerde öyle durumlarla karşılaşıyoruz ki sağ görüşlü partiler maalesef göçmenlere karşı tahriklerde bulunuyorlar. Eğitim, meslek eğitimi gibi konular tüm tedbirleri dikkate alarak bu vatandaşların vatanlarına dönebilmeleri sağlanmalı.”

“Göç eden kişi sayısının 4 milyonun üzerine çıkmasına elbette izin vermek istemiyoruz”

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Türkiye’nin göç ile ilgili tedbirleri hakkında konuştu. Ersoy, “Ülkemizin huzurunu, güvenliğini ve pek çok etkilerini göz önüne alarak önlem almaya çalışıyoruz. Bir taraftan da her yönüyle gariban insanlara sahip çıkmaya çalışıyoruz. 4 milyonu aşan bir kitleye ev sahipliği yapıyoruz bu sayının kontrolümüz dışında yukarı çıkmasına elbette izin vermek istemiyoruz” dedi.

"8 bin Afganı ülkesine gönderdik"

Afgan göçleri ile ilgili de değerlendirmede bulunan Ersoy, “Hem Afgan hükümetinin gösterdiği olgun işbirliği ile hem de aldığımız önlemlerle bu dalga duruldu. Yaklaşık 8 bine yakın Afganı da hava yoluyla ülkelerine teslim ettik. Bizim bu konudaki kararlılığımızı gören o insan dalgası da böylece azaldı” ifadelerini kullandı.

“İstanbul'da 550 binden fazla Suriyeli var"

Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, İstanbul’da hali hazırda 550 binden fazla Suriyeli ve yaklaşık 335 bin de ikamet izni sahibi yabancının olduğunu kaydetti. Ayaz, “Mevcut göçü rahatlıkla yönetebileceğimiz kanaatindeyim. Suriye krizinin başlangıcından beri verdiğimiz sınav da bunu çok iyi bir şekilde gösteriyor” dedi.

“Göçün olumlu etkileri de var"

Göçün olumlu etkileri olduğunu belirten Ersoy, “Önümüzdeki süreçte de bu göçü iyi yönetirsek Türkiye’ye olumlu etkileri de olacak. Hızlı olarak gelişmekte olan bir ülkeyiz. Bu kapsamda da hem nitelikli iş gücü hem de bazı sektörlerde aranana iş gücü kaynağının göçmelerle karşılanacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu. 

“İslamofobi, dahil homofobi gibi hiçbir fobiyi kabul etmiyoruz”

Sempozyumda ırkçılıkla ilgili konuşan Avrupa Birliği Irkçılığa Karşı Birim Başkanı Benedetto Zaçhırolı ise, “Hepimiz ırkçılığa karşı insanlığı koruyan bir tutum alırsak ırkçılık sorununu çözeriz. Biz hiçbir fobiyi kabul edemeyiz. İslamofobi, Yahudifobi, homofobi gibi hiçbir fobiyi kabul etmiyoruz. Fobi korkudur” ifadelerini kullandı. 

“Sempozyum ortak akıl yürütme ve deneyim paylaşma konusunda katkı sağlayacak”

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise sempozyum sonunda verdiği röportajda, sempozyumun göç krizine karşı ortak hareket edebilmek için yapıldığını kaydetti. Çağırıcı, “Sempozyum ortak akıl yürütme ve deneyim paylaşma konusunda büyük katkı sağlayacak. Eğitim, dil ve meslek edinme konusunda onlara yardım ediyoruz. Kendi ihtiyaçlarını kendilerinin görebilmelerini sağlıyoruz” dedi.

“Göçmenlerin sosyal uyumu nasıl sağlanmalı?”

“Göçmenlerin sosyal uyumu nasıl sağlanmalı?” sorusuna cevap aranan sempozyumda siyasetçiler, akademisyenler, yurt içinden ve yurt dışından belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları görüşlerini aktardı.

Sempozyumun ilk oturumunda ‘Türkiye’de göçmenlerin uyumuna ilişkin iyi uygulama örnekleri’ paylaşılırken, ikinci oturumda farklı ülkelerden katılımcılar tarafından uyum konusundaki iyi uygulama örnekleri ‘Avrupa Perspektifleri: Sosyal uyum nasıl sağlanmalı?’ başlığı altında konuşuldu.

Son oturumda ise ‘Sosyal uyum ve yerel yönetimler üzerine tartışmalar’ başlığı altında alanında uzman akademisyenler tarafından mevcut durum analizi yapılarak, göç konusunda deneyimler paylaşıldı. Oturumlar katılımcıların sorularına cevap verilerek son buldu.

HABERE YORUM KAT