Prim ödemeden hizmet alınabilir mi?

Prim ödemeden hizmet alınabilir mi?

AOK Etnik Pazarlama Uzman Koordinatörü Necati Şuözer sık sorulan soruları yanıt verdi: Geçici olarak sigorta primi ödemeden hizmet alınabilir mi? Yeni doğan bebeklerin sigortalılık durumu nedir?

Soru I

İşçi olarak bir yerde çalışıyorum, lakin 30.4.2019 tarihine kadar çalışıp 01.06.2019 tarihi itibari ile yeni bir iş yerine başlayacağım. Mayıs ayı için sigorta yaptırmalı mıyım, şayet yaptırırsam sağlık ve bakım sigortam için ne kadar prim öderim, sorularına benim verdiğim cevaplar.

Mecburi sigorta kapsamında olan bir kişinin durumu;

İşin bırakıldığı tarih:        30.04.

Yeni işe başlangıç tarihi:    01.06.    

Sigortasız kalınacak süre:    01.05.  -  31.05.

Mayıs ayı için işsizlik parası alma hakkınız var ise başvurabilirsiniz. Bu sebepten dolayı sigorta primleriniz İş Ajansları tarafından ödenir. Şayet bu işi yapmaz iseniz, o vakit nasıl bir prosedür işletilir.

Çalışmadan veya üçüncü bir kurumlardan yani İş Ajansları, Emeklilik sigortaları vs. parasal destek almıyorsanız o vakit daha öncesinde mecburi sigorta kapsamında sigortalı olduğunuz için sizin ve o an aile sigortasında bulunan herkes en fazla bir aylık süre boyunca sağlık ve bakım sigortasının hizmetlerinden para ödemeden istifade ederler. Şayet bu sigortasızlık sürecinin bir aydan fazla olduğunu biliyorsanız veya o şekilde planladıysanız, o zaman ya isteğe bağlı olarak sigorta yaptırmak zorundasınız veya üçüncü kurumlar üzerinden parasal yardım almanız durumunda muhtemelen sigorta primlerinizi de o kurumlar öderler.

Soru II

Okurumun bu bağlamdaki ikinci sorusu ise eşim hamile ve 15.05. tarihinde çocuğumuz doğacak, o vakit yeni doğan bebekte aile sigortası kapsamında olur mu ve mevcut hizmetlerden para ödemeden istifade edebilir mi?

Yeni doğacak olan çocuk aile sigortasına alınamaz. Babanın aktif olarak sigortalı olduğu dönemde aile sigortasında olmadığından dolayı. Bebek için isteğe bağlı sigorta yaptırıla bilinir ve sigortanın ücretini de ebeveyn ödemek zorundadır. Prosedür gereği böyle bir durumda isteğe bağlı sigortalılık son olarak kendi kendine sigortalı olan kişiye sunulur.

Ücret ödemeden hizmet alınacak durumların örneklerle anlatımı:

Sigortalılık bitimi 15.03.

Ücret ödemeden hizmet alınabilecek dönem 16.03 – 15.04. toplamda 31 gün

Sigortalık bitimi 15.04.

Ücret ödemeden hizmet alınabilecek dönem 16.04 – 15.05. toplamda 30 gün

Sigortalık bitimi 31.01.

Ücret ödemeden hizmet alınabilecek dönem 01.02 – 28.02. veya 29.02. toplamda 28 veya 29 gün

HABERE YORUM KAT