'PKK’ya yardım etmiyoruz'

'PKK’ya yardım etmiyoruz'

Eski BND Başkanı Dr. Hanning, "Almanya'da PKK’yı yasakladık. Sizi temin ederim ki biz PKK’ya yardım etmiyoruz, bölücülüğü teşvik etmiyoruz" dedi.

BERLİN - Almanya Federal İstihbarat Teşkilatının (BND) eski Başkanı Dr. August Hanning, Almanya ve Türkiye'nin  terörle mücadele ettiğini belirterek "Geçmişte Türkiye çok ciddi terör saldırılarıyla karşı karşıya kaldı. Bu saldırıların bazılarında Almanya ile de bağlantılar bulunduğunu biliyorum." dedi.

BND Başkanlığını 1998-2005 yıllarında yürüten Hanning, Türkiye ile Almanya arasındaki güvenlik konularını ve son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. 

İki ülke arasında son aylarda yaşanan siyasi anlaşmazlıklar ve gerginliklerin, güvenlik alanındaki iş birliğine de yansıdığını dile getiren Hanning, bu sorunların aşılmasını ümit ettiğini ancak bunun çok kolay olmadığını da gördüğünü söyledi.

20180321_2_29361276_31886788_web.jpgHanning, terörle mücadelenin iki ülke için de büyük önem taşıdığının altını çizerek “Güvenlik konularında birçok ortak çıkarımızın bulunduğuna inanıyorum. İki ülke de terörle mücadele ediyor. Geçmişte Türkiye çok ciddi terör saldırılarıyla karşı karşıya kaldı. Bu saldırıların bazılarında Almanya ile de bağlantılar bulunduğunu biliyorum. Terörle mücadele alanında ortak çıkarlarımız bulunuyor.” diye konuştu.

"PKK’ya yardım etmiyoruz, bölücülüğü teşvik etmiyoruz"

Türkiye’nin, PKK ve diğer terör örgütleriyle mücadelede Almanya’ya yönelttiği sert eleştirileri ve Ankara’nın Berlin’den beklentilerini değerlendiren Hanning, görev süresince Türkiye’ye yaptığı ziyaretlerde de bu konuyu sürekli ele aldıklarını belirtti.

Almanya’nın 1993'te PKK’yı yasakladığını ve bu alanda adımlar atmaya devam ettiğini anlatan Hanning, “PKK’yı yasakladık. Sizi temin ederim ki biz PKK’ya yardım etmiyoruz, bölücülüğü teşvik etmiyoruz. Diğer taraftan, ülkemizde liberal demokrasinin gereklerine, hukuki çerçeveye saygı duymamız gerekiyor. Bazen bunu Türk dostlarımıza anlatmak oldukça zor olabiliyor. Ancak tekrarlamak istiyorum. Bölücülüğü teşvik etmiyoruz, böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Sizi temin ederim ki Alman hükümetinin böyle bir politikası yok.” dedi.

Hanning, Almanya’da demokratik sistemin geniş bir özgürlük alanı sağladığını, herkesin kendisini ifade etme hakkına sahip olduğuna işaret ederek terör örgütüne yönelik yasağın polis tarafından uygulandığını, gösterilerde yasaklı sembollere izin verilmediğini ancak yüzlerce kişinin katıldığı bazı eylemlerde yasakların etkili bir şekilde uygulanmasında zorluklarla karşı karşıya kalınabildiğini savundu.

"Türkiye’nin iç siyasetine müdahale etmek bizim çıkarımıza olamaz"

Türkiye’deki 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından sosyal medyada tartışılan "yabancı istihbarat servislerinin darbe girişiminde rol oynadığı" iddiaları hakkında Hanning, BND ile ilgili ortaya atılan iddiaların ciddiye alınacak nitelikte olmadığını kaydetti. Hanning, “Bunlar tümüyle saçma. Türkiye’nin iç siyasetine müdahale etmek bizim çıkarımıza olamaz. Sizi temin ederim ki bu iddialar saçmalık” diye konuştu.

Almanya’daki FETÖ faaliyetleri

Eski BND Başkanı Hanning, FETÖ terör örgütüyle mücadele konusunda Türkiye’nin Almanya’dan beklentilerini değerlendirirken, Alman güvenlik birimlerinin gelişmeleri izlediklerini kaydetti.

“Gülen grubu, Almanya’da aktif ancak Alman güvenlik birimlerinin radarındalar” diyen Hanning, bu grubun Almanya anayasası ve kanunlarına aykırı faaliyetlerinin tespit edilmesi durumunda, Alman makamlarının harekete geçeceğini düşündüğünü söyledi.

Hanning, Türkiye ile Almanya arasında son dönemde yaşanan siyasi tartışmaların aşılmasını umduğunu belirterek “Bizler geleneksel olarak, gerçekten dostuz. Umarım geleceğe odaklanabiliriz. İlişkilerimizin mevcut durumdan daha iyi olması için iki tarafın da çaba sarf etmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ortadoğu'daki gelişmeler

Son dönemde Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin Almanya’da bölgenin istikrarı konusunda ciddi endişelere yol açtığına dikkati çeken Hanning, özellikle İran’ın nükleer programının, İran ile Suudi Arabistan arasındaki mücadelenin kaygı verici olduğunu vurguladı.

Hanning, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İranlı yetkililerle konuştuğunuzda, dini liderin bu konuda fetvası olduğunu, nükleer silah araçlarına sahip olmak istemediklerini anlatıyorlar. Ancak ben istihbarattan gelen biri olarak şunu gördüm, İranlılar geçmişte nükleer silah yapımında kullanılabilecek çok sayıda hassas donanımı temin ettiler."

ABD Başkanı Donald Trump’ın itirazları sonrasında İran nükleer anlaşmasının başarısız olması durumunda, bölgede nükleer silahlanma yarışının başlayabileceği uyarısında bulunan Hanning, “Eğer İran, nükleer silah üretme, nükleer silahlara sahip olma aşamasına gelirse, bunun bölgede bir silahlanma yarışına yol açacağına eminim." dedi.

HABERE YORUM KAT