Panik de korona kadar tehlikeli

Panik de korona kadar tehlikeli

Almanya'da Türk Dr. Ömer Faruk Pamukçu, hafif bir burun akıntısı olanın bile 'korona oldum' diye hastaneye koştuğunu belirterek, "Bazı vatandaşlar çok panik yapıyor. 'Çamaşır suyuyla ellerimi yıkayım mı, kolonya içeyim mi? diye soran var" dedi.

FRANKFURT - Almanya'nın Frankfurt şehrinde çalışmalarını sürdüren Türk tıp doktoru Ömer Faruk Pamukçu, koronavirüsünden korunmak için kişisel hijyene dikkat edilmesinin gerekli olduğunu belirtti. Hastalığın bakteri değil, virüs hastalığı olduğunu kaydeden Pamukçu, "Bu nedenle temas sonrası hızlı şekilde bulaşabiliyor. Mümkün olduğunca dışarı çıkılmamalı. Mücbir sebeplerle çıkıldıktan sonra da, eve gelir gelmez eller 30 saniye boyunca sabunla güzelce yıkanmalı. Sosyal iletişimde bulunmamak, arkadaşlarla buluşmamak, kimseyle sarılmamak, öpüşmemek ve kişisel temasa girmemek gerekir. Maske takmak sizi virüsten korumaz. Hasta olanlar, başkalarını virüsten korumak için maske takabilir. Ancak hasta olmayanlar el hijyenine çok dikkat etmeli, yüzlerine dokunmamalı ve isterlerse de eldiven takabilirler" diye konuştu. 

Birkaç belirti yoksa korkmayın

Vatandaşların koronavirüs nedeniyle panik içerisinde olduğunu vurgulayan Dr. Pamukçu, "Bu bir bakteri hastalığı olmadığı için antibiyotiklerin bir faydası olmaz. Şu anda sadece destek tedavisi uygulanıyor. Bunun açılımı da şu, solunum sıkıntısı varsa, nefes darlığı varsa onu gidermek. Kuru öksürüğü varsa onu önlemek. Sıvı kaybı varsa bunu karşılıyoruz. Direk bir tedavi yapamıyoruz. Çoğu hasta griple karıştırıyor. Sadece burun akıntısı var. Koronavirüsü kaptım sanıyor. 'Çamaşır suyuyla elimi yıkayabilir miyim, kolonya içsem faydası olur mu?" diye soranlar var. Bunları sakın yapmayın. Maalesef insanların bir kısmı bu konuda büyük panik içerisinde" dedi.

Cenazelerin gönderilmemesi normal

Koronavirüs nedeniyle vefat edenlerin cenazelerinin, Türkiye'ye gönderilmemesini de değerlendiren Dr. Pamukçu, "Ebola, domuz gribi gibi hastalıklarda bu tür önlemler oldu daha önce. Araştırmalar sonuçlanmadığı için tam olarak bilemiyoruz. Önümüzdeki günlerde cenazelerin hastalığın yayılmasına ilişkin sonuçlarına dair araştırmalar neticelenene kadar, bu konuda dikkatli olunması ve cenazelerin gönderilmemesi normal" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT