On binlerce Türk, AB vatandaşlığını kaybedebilir

On binlerce Türk, AB vatandaşlığını kaybedebilir

Siyasi partilere verilen Türk seçmen listeleri, Avusturya ve Almanya’daki resmi kurumların eline geçti. Haber vermeden Türk vatandaşlığına geçen 20 bin kişi hakkında soruşturma başlatıldı.

OKTAN ERDİKMEN - Almanya ve Avusturya, Türk vatandaşlarının çifte vatandaş olmalarına izin vermiyor. Bu ülkelerin vatandaşlığına geçmek isteyenler, öncelikle Türk vatandaşlığından çıkmak ve “Haber vermeden Türk vatandaşlığına yeniden geçersem, Alman/Avusturya vatandaşlığım iptal edilebilir” diye bir belge imzalamak zorundalar.

Buna rağmen birçok kişi, Türkiye’deki tapu, banka ve emeklilik işlemlerinde kolaylık olması için, haber vermeden Türk vatandaşlığına yeniden geçiyor.

Bu yıllardır bilinen bir şeydi ve kimsenin de dikkatini çekmiyordu. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına, Türkiye’deki genel seçimlerde ve referandumlarda oy kullanma hakkı tanınmasının ardından durum değişti.

Almanya, Hollanda, Avusturya gibi ülkelerin siyasetçileriyle kavga etmek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a referandumda birkaç puanlık oy artışı getirdi. Ancak gurbetçiler açısından telafisi imkansız zararlar ortaya çıktı.

Irkçı partiye listeyi verdiler

Aradan geçen süre zarfında, birileri Avusturya’nın aşırı sağcı hükümet ortağı partisine oy verme hakkı olan 108 bin Türk’ün isimlerinin olduğu harici belleği teslim etti. Yüksek Seçim Kurulu, siyasi partilere yurt dışındaki vatandaşların adres bilgilerinin de olduğu bir liste veriyor. Partiler de bunları yurt dışındaki temsilcilerine gönderiyorlar. Yani AK Parti, CHP, MHP ve HDP temsilcileri, yurt dışında kimin Türk vatandaşı olduğunu ve hangi adreste oturduğunu biliyor. Bu durumu, önceki yazılarımızdan birinde ele almıştık.

Karşı partiyi destekleyen birine mi kızdınız, hemen kendi partinizdeki tanıdığınızı arayıp adresini alabilir ve kapısına dayanabilirsiniz. Bunun yasalara aykırı olduğu ve son dönemdeki siyasi gerginlikler de hesaba katıldığında, ne kadar büyük bir tehlikeye neden olabileceği açık. 

‘Türk vatandaşı olmadığınızı ispatlayın’

Avusturya'da birilerinden bu listeyi temin eden aşırı sağcı parti, yetkili kurumları alarma geçirdi. Şimdi Viyana’daki Vatandaşlık Kurumu MA 35, bu listedeki isimleri tek tek inceliyor.

Kurum, bu işlemler için 26 ek eleman istihdam etti. Aşırı sağcıların lideri Strache, tam 20 bin Türk’ün gizli çifte vatandaş olduğunu ve tümünün Avusturya vatandaşlıklarının iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

MA 35, şu anda sadece Viyana’da 12 bin kişiyi soruşturuyor. Bugüne kadar 1500 kişiye, Türk vatandaşı olmadıklarını ispat etmelerini isteyen mektup gönderildi.

Türk Büyükelçiliği, Avusturya tarafından yapılan başvurulara cevap vermiyor. AKP hükümeti, Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması’nda olduğu gibi, olayı 2019 seçimlerinin sonrasına kadar geçiştirmeye çalışıyor.

Ancak Avusturya’da yaşananlar, geçiştirilemeyecek kadar ciddi boyutlara ulaştı.

Almanya'da da olursa şaşırmayın

Bu listeler, Almanya’nın elinde de var. Almanlar da yarın öbür gün dosyaları çıkarıp, vatandaşlık iptaline ilişkin mektuplar göndermeye başlarlarsa kimse şaşırmasın.

Avrupa’da yaşayan on binlerce Türk, AB vatandaşlıklarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.

Peki bu durum, Türkiye’deki siyasetçilerin umrunda mı? Elbette hayır.

Zaten umurlarında olsa, 2 oy fazla alacağım diye milyonlarca gurbetçinin huzurunu kaçırmazlardı.

 

Oktan Erdikmen'in diğer yazılarını okumak için tıklayınız.

 

HABERE YORUM KAT