Mülteci politikası tartışması Bundestag'ı ikiye böldü...

Mülteci politikası tartışması Bundestag'ı ikiye böldü...

Trafik lambası koalisyonu mülteci politikasıyla ilgili her iki tarafın da baskısı altında...

Sol Kanat ve Pro Asyl, Alman Federal Hükümetini, hızlandırılmış prosedürlerle mülteci korumasını zayıflatmakla suçladı. Bununla birlikte, Federal Meclis'te reddedilen bir önerge, düzensiz göçün azaltılmasını ve mülteci ve sığınmacıların barınması ve bakımı için federal hükümet tarafından belediyelere daha fazla destek verilmesini talep etti.

CDU/CSU ve Sol Parti'den mevcut krize mantıksal olarak çok farklı cevaplar içeren iki başvuru geldi. Birlik, federal, eyalet ve yerel yönetimlerden bir mülteci zirvesi, düzensiz göçün sınırlandırılması ve yerel makamlara daha fazla destek istedi. Sol Parti, mülteciler için işgücü piyasasına derhal erişim, sosyal sistemlere tam erişim ve ayrıca belediyeler için daha fazla mali destek istedi.

Birlik parlamento grubunun başkan yardımcısı Andrea Lindholz, daha fazla ülkeyi "güvenli menşe ülkeleri" olarak belirlemeye ve koruma arayan insanları almak için ek programları durdurmaya çağırdı. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, bir GEAS reformu üzerinde anlaşmaya varılmadığı takdirde Schengen bölgesindeki hareket özgürlüğünün tehlikede olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki'ye göre 410 milletvekili başvuruyu reddetti. 169 milletvekili lehte oy kullandı. 66 milletvekili çekimser kaldı. Birlik yoklama oylaması talep etmişti. Ancak sonuç sürpriz olmadı. Hazır bulunan Birlik üyeleri oybirliğiyle önergeye lehte oy verirken, sadece SPD, Yeşiller, FDP ve Sol Parti meclis gruplarından oy çıkmadı. Oy kullanan tüm AfD milletvekilleri çekimser kaldı.

"İnsanlığın üst sınırı yoktur"

Almanya'da Federal hükümet, Ortak Avrupa Sığınma Sistemi (CEAS) reformu müzakerelerinde temsil edeceği bir pozisyon üzerinde dahili olarak anlaşmaya vardı. Ancak Sol kanattan göç uzmanı Clara Bünger, hükümetin zorunlu sınır prosedürleri olması gerektiğini savunmasını "çirkin" bulduğunu ve AB'nin dış sınırlarında adil sığınma kontrolleri olamayacağını belirtti. Pro Asyl, hükümetin giderek insan hakları tutumlarını terk etmesinin dramatik bir işaret olduğunu vurguladı. SPD Milletvekili Peggy Schierenbeck ise, Birlik siyasetçilerinin sığınmacı sayısındaki artışa ilişkin yaptığı açıklamalara karşılık olarak, "Bizde üst sınır olmayacak, çünkü insanlığın üst sınırı yok" açıklamasını yaptı.


Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD), bir GEAS reformu üzerinde anlaşma sağlanmaması halinde Schengen bölgesindeki hareket özgürlüğünün tehlikede olabileceği konusunda geçtiğimiz günlerde uyarıda bulundu. AB düzeyinde tartışmalı konulardan biri, İtalya ve Yunanistan gibi dış sınırları olan ülkelerden gelen sığınmacıların dağıtımına henüz katılmaya istekli olmayan Polonya ve Macaristan gibi ülkelerin ne gibi katkı sağlayabilecekleri konusu. Ayrıca, gelecekte, dış sınır durumlarında kayıt olduktan hemen sonra birinin korunma şansının kontrol edileceği önerisi de bulunmakta.

FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai, Almanya'nın göç politikasında somut değişiklikler yapılması çağrısında bulundu. Djir-Sarai, gerçeklere uyumlu, ülkenin çıkarlarına uygun ve vatandaşların endişelerini göz ardı etmeyen bir göç politikasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Federal Meclis'te konuya ilişkin sorulara yanıt veren FDP Milletvekili Stephan Thomae, trafik lambası koalisyonunun göç politikasında insan hakları, anayasa ve uluslararası hukuk yükümlülüklerine uygun hareket etmeyi amaçladığını belirtti. Ayrıca, politikanın toplumsal kabul yaratan bir politika olduğunu ve vasıflı işçilerin girişini kolaylaştırarak ekonomik gereklilikleri de gözettiğini söyledi. Bu çağrılar, Almanya'nın göç politikasında değişiklikler yapılması gerektiği konusundaki tartışmaların devam ettiğini gösteriyor.

Beklendiği gibi, her iki başvuru da reddedildi. Ancak anlaşmazlık henüz bitmedi. 10 Mayıs'ta Şansölye Olaf Scholz (SPD), mülteci konusunu görüşmek üzere federal eyaletlerin başbakanlarıyla bir araya gelecek.


 

 

HABERE YORUM KAT