Muhtarlara indirim, gurbetçiye bindirim

Muhtarlara indirim, gurbetçiye bindirim

Seçim öncesi gurbetçilere verdiği indirimli bilet sözünü tutmayan hükümetin talimatı üzerine, THY tarafından Saray’daki yemeklere katılan muhtarlara yüzde 50 indirim yapıldığı ortaya çıktı.

OKTAN ERDİKMEN - AKP hükümeti genel seçimler öncesinde gurbetçilerin oylarını alabilmek için borçlanarak emeklilerin yurt dışında çalışmalarına izin verilmesi ve Türk Hava Yolları biletlerinde yüzde 20 indirim yapılması gibi sözler vermişti.

Bu vaatler hem AKP’nin seçim programında yer aldı, hem de hükümet yetkilileri tarafından Avrupa’daki seçim turlarında defaatle tekrarlandı.

Ancak hükümet, seçimlerden sonra bu sözlerini tutmadı. Üstelik Türk Hava Yolları’nda yüzde 20 indirim vaadini tutuyormuş gibi gösterebilmek adına, muhteşem bir formül geliştirdi ve indirimi sadece business class ve esnek biletlerde yaptı. Bu biletlerin indirim yapılmış hali, normal biletlerden çok daha pahalıya geldi. Yani gurbetçiye indirim, aslında bindirim oldu. Haliyle indirimli bilet alan tek bir gurbetçi bile bulmak mümkün olmadı. 

Aradan geçen süre zarfında iktidar partisinin milletvekilleri, Avrupa’ya business class’a ücretsiz upgrade yaptırdıkları biletlerle gidip gelmeye devam ettiler.

Sözlerini tutmadıklarını unuttular ve hiçbir şey olmamış gibi muhalefeti vatan hainliğiyle suçlamaya devam ettiler. O esnada CHP, Türkiye’den borçlanarak emekli olanlara yurt dışında çalışma izni verilmesini ve uçak biletlerine 599 TL tavan fiyat getirilerek gurbetçinin kazıklanmasının önlenmesini sağlamak adına yasa teklifi verdi.

AKP hükümeti, aslında kendi vaadi olan bu tekliflere de destek vermedi.

Bu noktada kendilerine de ücretsiz bilet dağıtılan ve kraldan çok kralcı olan bazı yandaşlar, THY’nin özel bir şirket olduğunu iddia etmeye başladılar. Oysa THY sadece kağıt üzerinde özel bir şirket. Borsaya açık olmayan hisselerinin tamamı kamuya, yani devlete ait.

Ayrıca hükümetin bırakın THY biletlerinde indirim yapmayı, Türkiye’ye gidip gelen tüm hava yolu şirketlerinin biletlerine bir tavan fiyat koyma hakkı bile var. Üstelik AKP, 2014 yılında bunu gerçekleştirmişti ancak holdinglerden gelen baskılar nedeniyle, bu konuda da tükürdüğünü yalayıp, geri adım atmıştı.

O dönemde sözünü tutmayan Ulaştırma Bakanı ise, bugün başbakanlık koltuğunda oturan Binali Yıldırım’dı.

Bu hafta, Türk Hava Yolları’nın ve yan kuruluşu Anadolu Jet'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Saray’da verdiği davetlere katılan muhtarlara yüzde 50 indirim yaptığı ortaya çıktı.

Az buz değil, 2014’ten bu yana düzenlenen yemeklere katılan muhtar sayısı 20 bini buluyor.

Cumhurbaşkanlığı Özel Kalemi, THY Genel Müdürlüğü’ne bir yazı yazmış ve muhtarlara yüzde 50 indirim yapılmasını istemiş.

THY bunu emir telakki etmiş ve hemen uygulamaya geçmiş. Demek ki istenildiği takdirde yasaya veya KHK’ye ihtiyaç duyulmadan, bir rica yazısıyla THY’den indirim alınabiliyormuş.

Önümüzdeki yaz, Avrupa'daki okulların tatile girmesini fırsat bilen hava yolu şirketleri, biletleri yine 4-5 katına çıkaracaklar. Gurbetçilerin mecburiyetini istismar ederek, fahiş fiyatlarla bilet satmaya devam edecekler.

O esnada muhtarlar, Saray'da düzenlenen yemeklere yüzde 50 indirimli gidip gelmeyi sürdürecekler.

Çünkü bu indirim seneye de devam edecek. Zira bir sonraki sene, Cumhurbaşkanlığı seçimi var.

Yalnız hükümet bir şeyi unutuyor:

O seçimde gurbetçiler de oy verecek…

 

Oktan Erdikmen'in diğer yazılarını okumak için lütfen tıklayınız.

HABERE YORUM KAT