Merkel’den, Türkçe alt yazılı korona mesajı

Merkel’den, Türkçe alt yazılı korona mesajı

Almanya Başbakan Merkel, koronavirüs salgınına ilişkin Türkçe alt yazılı yayımladığı videoda, torunların büyükanne ve büyükbabalarını ziyaret etmemeleri gerektiğini söyledi.

BERLİN - Almanya Başbakanlık Ofisi, Başbakan Angela Merkel’in koronavirüs salgınına ilişkin açıklamalarının yer aldığı Türkçe alt yazılı bir video yayımladı.

Merkel, mesajında, koronavirüsün Almanya’da herkes için büyük zorlu bir görev olduğunu belirterek, virüsün yayılmaması için çalıştıkları söyledi.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert'in paylaştığı Türkçe altyazılı video şöyle: 

"Koronavirüs Almanya'da hepimiz için zorlu bir görevdir. Uzun zamandır hiç görmediğimiz kadar büyük, zorlu bir görev. Bizim gibi aynı durumda olan birçok ülke var, hatta dünyanın genelinde ülkelerin büyük bir çocuğunluğu bizimle aynı durumda. Bu nedenden ötürü bu salgına pandemi diyoruz.  

"Virüs, yeni bir tür. İlacı yok ve aşısı da yok"

Söz konusu olan virüs, yeni bir tür. İlacı yok ve aşısı da yok. Bu nedenden ötürü, sağlık sistemlerimizde aşırı yük oluşmaması için virüsün yayılmasını yavaşlatmamız gerekiyor. Bu da, sosyal ilişkilerimizi mümkün oldukça her türlü alanda kısıtlamamız gerektiği anlamına geliyor. Bu şekilde tam da bu virs hastalığından özellikle etkilenecek insanlara yardımcı oluyoruz. Bunlar yaşlı ve başka hastalıkları olan...  

"Olağanüstü virologlar olduğu için çok şanslıyız"

Herkes hatkıda bulunabilir ama en çok da devlet, bizlerin kararlı ve birlikte hareket etmemizi organize etmek zorundadır. Federal hükümet çalışma yapılarını değiştirdi. Her zaman bilimsel akla göre hareket ediyoruz. Olağanüstü bir enstitümüz var; Robert Koch Enstitüsü, duruma ilişkin uzman değerlendirmelerini bizimle paylaşıyor ve ülkemizde araştırma ve geliştirmeye önemli katkılar sağlayabilen olağanüstü virologlar olduğu için de çok şanslıyız.

"Birçok kurum ve kuruluşun da kapanması gerekecek"

Aldığımız siyasi kararları, bu uzmanların tavsiyelerine göre alıyoruz. Tabii ki kendilerinin bir an evvel aşı maddeleri geliştirebilecek ve ilaçlar üretebilecek hale gelebilmeleri için elimizden geleni yapmalıyız. Fakat zamana ihtiyacımız var. Bu nedenle, aramızda koordinasyonu sağlamamız gerekiyor. Dolayısıyla birçok kurum ve kuruluşun da kapanması gerekecek. Bin kişiden fazla insanın katıldığı etkinlikler olmayacak, herkese -yakın aile ortamları da dahil- gerekli olmayan etkinliklere katılmama çağrısında bulunuyoruz.  

"İşlerinden olabilecek insanlar, kısa çalışma ödeneği alabilecekler"

Son derece kısıtlayıcı bu tedbirlerin ekonomi alanında derin izler bırakacağını biliyoruz. Feredal hükümet bu alanda da tedbirlerini aldı. Kısa çalışma ödeneği uygulamasının rekor bir sürede kararlaştırılmış olmasından belki de işlerinden olabilecek insanlar, kısa çalışma ödeneği alabilecekler.  

"Uzmanlar bize torunların büyükanne ve büyükbabalarını ziyaret etmemelerini söylüyor"

Bu süreçte görüşmeler pek sık olmayacaktır. Örneğin uzmanlar bize torunların büyükanne ve büyükbabalarını ziyaret etmemelerini söylüyor. Çünkü virüsten özellikle etkilenebilecek ve hastalığın seyrinin ağır olabileceği insanların hastaneye gitmek zorunda kalmalarını değil, hastalığın onlara hiç bulaşmamasını istiyoruz. Bu nedenle görevimiz bellidir; herkes kendi kişisel davranışları sayesinde hastalığın insanlara bulaşma hızını sağlık sistemimize aşırı yük oluşmaması amacıyla yavaşlatmaya katkıda bulunabilir. Bunun üzerine çalışıyoruz, insan hayatını kurtarabilmek için yaptığımız budur. "

Almanya'da koronavirüs vaka saysının 5 bin 813'e, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin saysının ise 13'e yükseldiği belirtildi.

HABERE YORUM KAT