“Merkel farkı”: Almanya’nın koronavirüsle mücadelesinde kadınca yaklaşım etkili olmuş

“Merkel farkı”: Almanya’nın koronavirüsle mücadelesinde kadınca yaklaşım etkili olmuş

Federal Almanya, uluslararası değerlendirmelere göre, koronavirüsle mücadelede başarılı ülkeler arasında yer alıyor. Berlin eyalet milletvekili Emine Demirbüken-Wegner bu başarının “bir kadın farkı” olarak görülmesini önerdi.

Federal Almanya’nın koronavirüsle topyekûn mücadelede başarılı adımlar attığı, ancak bu başarıdaki asıl payın ülkenin kadın başbakanı Angela Merkel’de olduğu ileri sürüldü. Berlin’de yayımlanan “KADINCA.eu” haber sitesi yönetmeni Özlem Coşkun’un sorularını yanıtlayan Berlin eyalet milletvekili Emine Demirbüken-Wegner, Başbakan Angela Merkel’in soruna bir kadın duyarlılığıyla yaklaştığını belirtti ve “temel hakları zedelemeden” sonuç alabildiğini hatırlattı. Örnekler veren Demirbüken-Wegner’e göre, bu kadın eli, diğer başarılı ülkelerde de etkili bir unsur.

Berlin eyalet milletvekili Emine Demirbüken-Wegner

Uzun yıllardır başkent Berlin’de ve Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) saflarında politika yapan Türk kökenli politikacı, Merkel’in bu zorlu süreci nasıl yönettiğini, anlattı. KADINCA.eu’daki haberde şu ifadeler dikkat çekti:

“Berlin Sağlık Senatörlüğü eski Müsteşarı olan Demirbüken-Wegner, Korona sürecinde sadece bilgilendirici açıklamalarıyla değil, gönüllü çalışmalarıyla da dikkat çeken bir kadın siyasetçi. İlgili süreç başladığında seçim bürosundaki ekibiyle ‘koruyucu maske’ üretmeye karar veren Emine Demirbüken-Wegner, yılda dört kez çıkardığı yerel dergiye ve orada yer alan Korona yazısına ek olarak maskeleri de dağıtmış. Maskeler o kadar ilgi görmüş ki, siyasetçi maskeleri sadece seçim bölgesinde dağıtmakla kalmamış, Berlin’in başka ilçelerine de maskeler göndermiş, halen göndermeye de devam ediyor.

Demirbüken-Wegner, kadınların zor zamanlarda sağduyulu, sakin ve çözüm odaklı hareket ettiğini dile getiriyor. Şansölye Merkel’in de Alman toplumunun sağduyusuna hitap ettiğini, onları panikten, kaostan uzak tutarak güven telkin ettiğini belirten CDU Berlin eyalet milletvekili, ‘Ben siyasette kadın olmanın artı bir değer olduğuna inanıyorum. Sayın Merkel de bu yanıyla sürece hassasiyetle yaklaştı, bireyin özgür iradesine sahip çıktı, temel hak ve özgürlükleri zedelemeden, kararı onun ellerine bırakarak bir anlamda toplumun tüm bireyleriyle ülkeyi yöneten bir şansölye haline geldi’ diyor.

 

KADIN LİDERLER ÖNDE

Demirbüken-Wegner bu bağlamda dünya genelinde kadın liderlerin Korona ile mücadelede açık ara önde olduklarını şu sözlerle ifade ediyor:

‘Koronayı zapturapt altına almak ağır ve zorlu bir süreç. Hangi ülkelerde Korona kontrol altında diye bakarsak, o ülkelerin kadınlarca yönetildiğine şahit oluyoruz. Kadınlar güçlü lider olmanın yumruğunu masaya vurmayla, ağır yasaklarla değil, sağduyuyla, sakin ve doğru hesaplamalarla mümkün olduğunu tüm dünyaya gösterdiler.’

CDU’lu siyasetçi ayrıca Almanya’daki vatandaşların duyarlı yaklaşımının koronanın kontrol altına alınmasında büyük rolü olduğunu ekliyor. Demirbüken-Wegner, ‘Sayın Merkel, toplumun tüm kesimlerini kucakladığı gibi toplumun farklı kesimleri de buna pozitif yönde karşılık verdi. Bunu, Merkel’in Ramazan ayı ile ilgili yaptığı kutlama ve açıklamanın ardından rahatlıkla görebiliyoruz. Söz konusu açıklama buradaki Müslüman toplumu tarafında ilgi, sevgi ve ihtimamla karşılandı’ şeklinde konuşuyor.

Demirbüken-Wegner, Ramazan ayında genelde ailelerin bir araya geldiğini, camilerde, iftar sofralarında buluşulduğunu, ancak bu kez toplumun sağlığını korumak adına Müslümanların kendi içlerinde sakin bir Ramazan ayı geçirdiğini ifade ediyor ve bunun, tıpkı Merkel’in vurguladığı gibi, toplumsal dayanışmanın güzel bir örneği olduğunun altını çiziyor.”

HALKWEB-BERLİN

KAYNAK: kadinca.eu

FOTO: Henrik Böckelmann / Münir Bağrıaçık /  Hüseyin İşlek /  AYPA

HABERE YORUM KAT