Kriz gurbetçileri nasıl etkiler?

Kriz gurbetçileri nasıl etkiler?

Türkiye'deki malların değerinin düşmesi, vergiler ve zamlar gurbetçileri de olumsuz etkileyecek. Etkilemese bile kimse, avro 1 aylık tatilde 3 kuruş değerlensin diye, yakınlarının 11 ay zorluk çekmesini istemez.

OKTAN ERDİKMEN - Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle avronun 8 liraya kadar yükselmesi, gurbetçilerle ilgili kötü şakalar yapılmasına neden oldu.

Sosyal medyada azımsanamayacak sayıda kişi, gurbetçilerin AKP’yi avroyu yükseltmek için desteklediğini ve şimdi çok değerlenen avrolarla Türkiye’ye gelip keyif çatacağını yazdı.

Oysa kur krizinin genel anlamdaki etkisi, gurbetçiye olumsuz yansıyor.

Türkiye’deki yatırımlar

Avrupa’da yaşayan birçok kişinin Türkiye’de iyi kötü yatırımları var. Birkaç ay öncesine kadar fiyatı düşük kurdan ödenen evlerin, arsaların değeri düştü. Türkiye’deki yatırımını satıp, yaşadığı ülkede bir yer almak isteyenler artık bunu yapamayacak.

Emeklilik

Yurt dışında yaşayan Türklere yönelik borçlanarak emeklilik ödemeleri asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Bu çerçevede ödenecek olan borçlanma miktarı avro karşısında oldukça düştü. Ancak doğal olarak emekli maaşlarının avro karşısındaki değeri de eridi. Ortalama 2 bin liralık bir maaş, birkaç hafta öncesine kadar 400 avroya denk geliyorken, şimdi 250 avroya tekabül ediyor.

Üstelik gurbetçilerin çoğu Türkiye’deki emekli maaşlarını ülkedeki bankalarda lira olarak tutup, bu parayı tatilde harcıyorlardı. Artık emekli maaşı da tatil masraflarını karşılamayacak.

Vergiler ve zamlar

Kriz, önümüzdeki dönemde vergilerin arttırılması ve birçok şeye zam yapılması gibi sonuçlar doğuracak. Gurbetçileri doğrudan etkileyen dövizle askerlik ücreti, geçtiğimiz haftalarda yüzde 100 arttırılarak 2 bin avroya çıkarılmıştı. Vergiler ve zamlar da gurbetçiyi hem yaşadığı ülkede, hem de Türkiye tatillerinde zarara uğratacak.

Hava yolu şirketleri, dövize bağlı yakıt ve maaş gibi ödemelerden kaynaklı zararlarını, iç piyasada fiyatlara çok fazla zam yapamayacakları için gurbetçilerden çıkaracak. Türk Hava Yolları’nda yüzde 20 indirim sözünü tutmayıp, fiyatlara zam üstüne zam yapanlar, zararı büyük olasılıkla yine yurt dışında yaşayan Türklere yükleyecekler.

Türkiye ile iş yapanlar

Gurbetçilerin önemli bir kısmı Türkiye ile ekonomik açıdan şu veya bu şekilde bağlantılı işlerde çalışıyor. Ekonomik kriz bu işlerin de sekteye uğramasına neden olacak. Türkiye piyasalarındaki istikrarsızlık, yurt dışında Türkiye ile bağlantılı iş yapan vatandaşların işlerini de aksatacak.

Türkiye’deki yakınların durumu

Ülke ekonomisinin kötü gitmesi ve işten çıkarmaların artması durumunda, gurbetçiler Türkiye’deki yakınlarına daha fazla para göndermek zorunda kalacaklar.

Özetle, yurt dışında yaşayanlar da ekonomik krizden, en az “Gurbetçiler avroyu kasten yükseltti” esprisini yapanlar kadar etkilenecekler…

Etkilenmeyecek bile olsa, yurt dışında yaşayan hiçkimse, avro değerlensin de ‘1 aylık tatilde daha fazla para harcayım’ diye, Türkiye’deki yakınlarının 11 ay zorluk çekmesini istemez.

Emin olun, gurbetçiler Türkiye’deki espritüel arkadaşların tahmin ettiği kadar kötü insanlar değiller.

HABERE YORUM KAT