Koronavirüs işverene mi yarayacak? Evden çalışma çekici hale geliyor
Köln merkezli ekonomik araştırmalar kurumu IW, bir araştırma yayımlayarak, şirketlerin ofis uygulamasında tasarrufa gideceği öngörüsünde bulundu. Birçok büyük şirketin mobil çalışma olanaklarından yararlanarak, büyük masraflarla bina kiralamak veya satın almaktan vazgeçebileceğini hatırlatan IW raporuna göre, artık ofiste yapılacak çalışmaların çok daha düşük maliyetle nerelerde yapılabileceği gündemde. IW, işveren yanlısı bir araştırma kurumu olarak biliniyor.
Araştırmaya göre, 2018 yılı sonu itibariyle Almanya 14 milyon 800 bin kişi mesaisini ofiste yapıyordu. Bu insanların yüzde 46'lık bir kesimi, yani yaklaşık her iki ofis çalışanından biri, 2017-2018 döneminde, işlerini zaman zaman evden yerine getirebiliyordu. Yüzde 39'luk bir kesim ise evden çalışma olasılığına yakın duruyordu. IW'nin araştırmasına göre, 2006 ile 2018 arasında, ofisten değil sık sık veya arada bir evden üretime katılan çalışanların sayısında yüzde 8.8'lik bir artış oldu.
OFİSTEN EVE KAÇIŞ MI?
Bu rakamların koronavirüs yılı olarak kayıtlara geçen 2020'deki deneyimler ışığında, daha da yükselmesi bekleniyor. Araştırmayı yürüten IW araştırmacısı Michael Voigtländer, DPA'ya yaptığı açıklamada, çalışma yaşamının tamamen evlere devredileceğine inanmadığını belirtirken, “Ancak işyerindeki mesaiyle evdeki mesai arasında yeni bir denge oluşacağı da anlaşılıyor” dedi.
Siemens'te yönetim kurulunun aldığı yeni bir karar sonucu, 140 bin çalışanın haftada iki veya üç gün mobil bir çalışma gerçekleştirebilecek. Siemens yönetiminin bunu dünya ölçeğinde bir standarda oturtmak istediği belirtildi.
Bu arada Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ta, Yönetim Kurulu Başkanı Christian Sewing, genel kurulda son krizin bankaya tasarruf edilecek kalemler konusunda ek bir itilim kazandırdığını bildirdi. Sewing, çalışanlara evden çalışmaları için temelde daha bir esneklik verilip verilmeyeceği konusunun gündemde olduğunu kaydetti. Araştırmacılara göre, böylece Deutsche Bank da pahalı metropollerde çok fazla ofis masrafı yapmamış olacak.
Sosyal güvenlik primi ödeyen bir işte bağımlı çalışanlar, 2018'de çalışma sürelerinin yüzde 11'ini evden çalışarak tamamlıyorlar. Evden çok fazla saat çalışma konusunda konut sektörü yüzde 20.9, trafik, iletişim ve medya sektörü yüzde 20,2, banka ve sigortacılık da yüzde 18,9 ile önde görünüyor.
IW raporunda, işverenlerin büyük bölümününün şimdiye kadar büro alanlarının optimizasyonu veya bu alandaki tasarruflar konusunda harekete geçmediği, ama evden çalışan sayısının hızla artması halinde yeni düzenlemelere yakınlık duyacağı belirtildi. Büyük şirketlerin internet aracaılığıyla evden yapılacak işler için gerekli “tele çalışma” donanımlarına yatırım yapması gerekeceğine, bu arada ofis talebinin düşeceğine dikkat çekilen araştırmada, ofis çalışanı sayısında yüzde 15, ofis alanlarında da yüzde 10 civarında bir gerileme yaşanabileceği belirtildi.
Bu gelişmenin gayrimenkul talebini düşürerek zaten bir “köpük basıncı” altında yaşayan inşaat sektörünü daha da olumsuz etkilemesi mümkün. Ayrıca ücretler genel düzeyine ek bir baskının bir başka yan etki olarak gündeme girmesi sürpriz olmayacak. “Tele çalışmanın” gerektirdiği hız ise, ileri yaştaki çalışanların bu hıza ayak uyduramamasını ve emeklilik öncesi daha kolay işsiz kalmasını beraberinde getirebilecek.
+49-KÖLN
GÖRSEL: DPA