'Korona sonrası da hoparlörden ezan devam etsin'

'Korona sonrası da hoparlörden ezan devam etsin'

Almanya'da yaşayan gurbetçiler, koronavirüs salgını süresinde camilere verilen hoparlörden ezan okuma izninin korona sonrası da devam etmesini istedi.

KÖLN - İskender Güngör - Almanya'da koronovirüs salgınında dayanışma amacıyla camilere hoparlörden ezan okuma serbesti tanındı. Eyalet ve mahalli yetkililer ile görüşerek müsaade alan camiler, kararlaştırılan vakit ezanını cami dışında okumaya başladılar.

Almanya'da camilerin açılması gündemde

Almanya'daki Paskalya tatilinin bitmesini bekliyen camiler ilk ezanlarını okumaya başladılar. Dün akşam Köln'ün Nippes semtindeki Fatih Camisi'nde okunan ezan camide bulunan az sayıdaki cemaati duygulandırdı. 

"KORONODAN SONRA DA EZAN DEVAM ETSİN"

Almanya'da yaşayan Rıza Kaşıkcı dışarıdan ezanın okunmasına ilişkin duygularını şu sözlerle dile getirdi:

"Ben 1964 senesinde geldim, geldiğimiz zaman değil cami kiliselerde namaz kıldık. Bu önden gidenler camileri yaptılar. Bu seviyeye getirdiler hepsinden Allah razı olsun. Gönül istiyor ki bu korono hastalığından sonra yine bu ezanların devam etmesini istiyoruz. Çünkü Müslüman ezansız olmaz. Dinin direği ezan okunmadı mı sanki bir ölü gibisin. Ölü dirilmez ama ezan okunduğu zaman sanki dinliyor gibi oluyorsun. İsteğimiz bu korono hastalığından sonrada bu ezanlar devam etmesi."

"51 YILDIR BURADAYIM İLK KEZ EZAN DUYDUM"

Şevket Özkan adlı gurbetçi de "1969 yılında Almanya'ya geldim. 51 senedir Almanya'dayım ilk defa ezanın sesini burada duydum. Çok şuurlandık çok hüzünlendik. Allah'tan bu ezanların okunmasının devamını diliyoruz. İnşallah hayırlara vesile olur."

"CANLI HİÇ DUYMAMIŞTIM, DUYGULANDIM"

Köln şehrinde yaşayan Tuğçe Öztürk ise ezan sesinin hoparlöre verilmesine ilişkin olarak, "Köln'de ilk defa ezan sesi duyduk. Caminin önünden geçerken ezan sesini duyduk. Almanya'da ezan okunduğunu bir çok videolarda görmüştüm ama canlı hiç duymamıştım. Arkadaşımla caminin önünden geçerken tevafuk hocamız ezanı okuyordu. Ezan sesine koşarak camiye geldik. Aşırı derecede gururlandık o an" değerlendirmesinde bulundu.

"EZANI İLK KEZ DUYDUM, ÇOK SEVİNÇLİYİZ"

Zişan Kaya da duygularını şu sözlerle dile getirdi:

"Tabii ki çok sevindim duygulandım. Almanya gibi bir yerde ezan duyması çok onur verici etkileyici. Arkadaşımla burdan geçiyorduk. Ezanın son anına denk geldik. Ben telefonumu çıkardım tabi şok oldum. Ezanı ilk defa Almanya'da duydum. Çok sevinçliyiz."

"EZANIN SÜREKLİ HALE GELMESİNİ TEMENNİ EDERİM"

Öte yandan, Köln'de Fatih Camisi İmamı da Alman hükümetinin hoparlörden ezan sesinin verilmesine yönelik uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Arsoy, "Türkiye'de Sakarya'dan emekli oldum. Sonra Almanya'ya geldim. Burada ezanların aşikar okunmadığını biliyordum. Ama böyle bir şey olunca da inanın şok oldum, çok güzel oldu onur verici. Söyleyecek başka bir şey bulamıyorum. Bu ezanların sürekli hale gelmesini temenni ediyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT