İmamoğlu, Merkel'le görüştü

İmamoğlu, Merkel'le görüştü

Berlin Duvarı'nın yıkılışının 30. yılı dönümü etkinliklerine katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, Almanya Başbakanı Merkel ile görüştü.

BERLİN – Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Duvar Anıt Müzesi’nde Soğuk Savaş döneminde Doğu Berlin’den Batı Berlin’e geçerken hayatlarını kaybedenler anıldı. 

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Etkinlikler kapsamında duvar kalıntılarının bulunduğu Bernauer Caddesi'nde anma töreni gerçekleştirildi. Burada düzenlenen anma etkinliğine Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Slovakya, Polonya, Çekya ve Macaristan’ın cumhurbaşkanları, Almanya Federal Meclis Başkanı Wolfgang Schaeuble, Berlin’in kardeş şehri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

20191109_2_39228364_49288725_web.jpg

Berlin Eyalet Başbakanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Michael Müller'in davetlisi olarak Berlin'de bulunan İmamoğlu, Berlin Duvarı'nın yıkılışının ve İstanbul Berlin kardeş şehir anlaşmasının 30. yıl dönümü etkinlerinde duvar kalıntısına, ölenlerin anısına çiçek bıraktı.

"Sizlere, demokrasiye inancı tam ve demokrasiye bağlılığını ve kararlılığını ispat etmiş 16 milyon İstanbullunun selamını getirdim"

İstanbul ile Berlin arasında kardeş şehir anlaşmasının, duvarın yıkılışından sadece bir hafta sonra imzalandığını hatırlatan İmamoğlu, "Sizlere, demokrasiye inancı tam ve demokrasiye bağlılığını ve kararlılığını ispat etmiş 16 milyon İstanbullunun da selamını getirdim. İki gün sonra ölüm yıl dönümünde anacağımız Mustafa Kemal Atatürk'ün 'yurtta barış dünyada barış' ilkesine bağlı olan 82 milyon insanın, bu yolda yürümekteki kararlılığını da burada Alman dostlarımıza ifade etmek isterim" dedi.

"İyi ki Berlin'deki duvar yıkılmış, ama dünyada bu anlamda yıkılacak daha çok duvar var"

Berlin Duvarı'nın yıkıldığı 1989'da, 18 yaşında olduğuna işaret eden İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üniversitede okuyordum ve insanların buluşması, kucaklaşması, özlemle birbirine sarılması, özgürleşmesini derinden hissetmiştim. Nerede olursa olsun, özgürlük, buluşma, kucaklaşma bence dünyadaki herkesin yüzünü güldürür. Şu anda verdiğimiz mücadele de tamamıyla bu aslında. Ortak bir hareket. O bakımdan demokrasiyle olan, özgürlükle olan, cumhuriyetle, bağımsızlıkla olan, birleşen duyguların dünyaya ne kadar derin ve güzel mutluluklar yaşattığının bir göstergesi aslında Berlin'deki duvarın yıkılış anı. Elbette günümüze de çok derin mesajları var. O günden bugüne 30 yıl geçtikten sonra şunu unutmayalım ki bu ortak mücadele devam ediyor. İnsanların mutluluğu için devam ediyor. Özgürlüğü için devam ediyor. İyi ki Berlin'deki duvar yıkılmış, ama tahmin ediyorum dünyada bu anlamda yıkılacak daha çok duvar var."

İmamoğlu, duvar kalıntısına ölenlerin anısına çiçek bıraktı

20191109_2_39229550_49291112_web.jpg

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Cumhurbaşkanı Steinmeier ve davetliler de daha sonra anıta gül bıraktı.

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier burada yaptığı konuşmada, iki Almanya’nın birleşme sürecinde yaptıkları katkıdan dolayı Slovakya, Polonya, Çekya ve Macaristan halkına teşekkür ederek, "Slovakyalıların, Polonyalıların, Çekyalıların ve Macarların cesareti ve özgürlük isteği olmadan Avrupa’nın doğusundaki ülkelerde barışçıl devrim ve iki Almanya’nın birleşmesi mümkün olmazdı." dedi.

Merkel: Nefrete, ırkçılığa ve Yahudi düşmanlığına karşı çıkmamız lazım

Almanya Başbakanı Merkel ise daha sonra diğer davetlilerle alanda bulunan küçük kiliseye geçti.

Burada bir konuşma yapan Merkel, 9 Kasım 1989’da Berlin Duvarı'nın yıkıldığını anımsatarak, "O tarihten önce buna neredeyse hiç kimse inanmazdı." dedi.

Özgürlük ve demokrasiyi savunmak gerektiğini ifade eden Merkel, "Nefrete, ırkçılığa ve Yahudi düşmanlığına karşı çıkmamız lazım." dedi.

Berlin Duvarı'nın yıkılışının 30. yıl dönümü vesilesiyle Almanya'da bugün çok sayıda etkinlik yapılacak. Bu kapsamda başkent Berlin’de akşam tarihi Brandenburg Kapısı’nda bir şenlik düzenlenecek. Şenliğe Cumhurbaşkanı Steinmeier ve Başbakan Angela Merkel de katılacak.

Doğu Berlin'de doğup büyüyen Martin Löffler 

20191109_2_39230349_49293084_web.jpg

Berlin Duvarı yıkılmadan önce Doğu Berlin’de yaşayan ve yetiştirme yurdunda eğitmen olarak çalışan Martin Löffler de 9 Kasım 1989'da 22.00’a kadar çalıştığını belirterek, “Televizyonum olmadığı için haberleri izlemek için bisikletle arkadaşımın yanına gittim. Siyasi olarak çok hareketli dönemdi.” dedi.

Duvarın açıldığını orada öğrendiğini belirten Löffler, “Önce inanmadım. Bisikletle eve doğru gittiğimde bugün Federal İstihbarat Teşkilatının merkezinin bulunduğu yerde bir stadyum vardı. Orada futbol müsabakasında olduğu gibi insanların bağırıp çağırdığını duydum. Daha sonra evden ajandamı, biraz para ve fotoğraf makinemi aldım ve çıktım.” diye konuştu. 

"Hemen Batı Berlin’e geçtim"

İnvaliden Caddesi’nde insan seliyle karşılaştığını anlatan Löffler, ''Duvarın yıkılmasıyla beraber kontrol noktasına geldim ve hemen Batı Berlin’e geçtim.'' dedi.

Duvarın yıkılışını yeni bir fırsat olarak gördüğünü belirten Löffler, “ Macaristan’da sınırlar açıldığında sistemin uzun süre ayakta kalmayacağını beklemiyorduk. İki Almanya’nın birleşeceğini ise düşünmedik.” ifadelerini kullandı.

“Duvarın bu kadar hızlı yıkılacağını beklemiyordum"

Birleşmeden sonra duvarın iki yılda hemen hemen yok olduğunu ifade eden Löffler, “Duvarın bu kadar hızlı yıkılacağını beklemiyordum. Biz arkadaşlarla 13 Ağustos’ta buluşup duvarı fotoğraflarını çekmeyi planlamıştık." diye konuştu.

DDR’de aile kurmayı düşünmediğini ifade eden Löffler, iki Almanya birleştikten sonra evlendiğini ve 6 çocuk sahibi olduğunu anlattı.

Berlin’de Türklerle bir anısını da anlatan Löffler, “Arabam Wedding semtinde arızalandı. Kimse yardım etmedi. Ancak Türkler yardım etti. Bunu çok güzel buldum.” ifadelerini kullandı.

Eski Sovyetler Birliği’nin Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov’un açıklık ve yeniden yapılanma (Glasnost ve Perestroyka) politikası ve Polonya’daki sendika eylemleriyle eski Doğu Bloku'nda başlayan reform süreci, 1989’da Doğu Almanya’yı da etkisi altına aldı.

Doğu Almanya’da insanlar özgürlük için 1989’un yaz aylarında sokaklara çıktı.

Bu gösterilerin sonucunda 9 Kasım 1989'da halk, Berlin’i 28 yıl boyunca ayıran "Utanç duvarını" yıktı ve iki Almanya’nın birleşmesinin önünü açtı.

İki Almanya 3 Ekim 1990'da birleşti.

 

HABERE YORUM KAT