İmamlara Almanca şartı yürürlüğe giriyor

İmamlara Almanca şartı yürürlüğe giriyor

Almanya'da görev yapacak yabancı din görevlilerine temel seviyede Almanca bilme zorunluluğu getiriliyor.

FRANKFURT - Federal Almanya İçişleri Bakanlığı ülkeye gelecek din adamlarının daha sıkı kurallara tabi olmaları konusunda hazırladığı tasarı, Bakanlar Kurulunun ardından Cuma günü Eyalet Temsilcileri Meclisi'nde de kabul edildi.

Yeni düzenlemeye göre, Almanya'da çalışmak isteyen yabancı din görevlileri için, Almanca dil becerilerini ortaya koyan sertifikaların alınması zorunlu hale getirildi. Almanya’da çalışacak imamların oturma izni alabilmeleri için A2 temel seviyesinde Almanca bildiklerini kanıtlamaları gerekiyor.

Almanya'da oturma izni için vize gerektirmeyen ülkelerden gelen yabancı din görevlilerinin ise Almanca bilme zorunluluğu bulunmuyor.

Bakanlık tarafından hazırladığı yeni düzenlemede, Almanya'da yaşayan farklı kökenlere mensup göçmenlerin ülkede farklı kültürlerin ve dinlerin barış içinde bir arada bulunmasının, ülkeye başarılı bir şekilde uyumlarının sağlanmasının en önemli unsurunun Alman dilini bilmek olduğu, bu nedenle de Almanca konuşabiliyorlarsa, Almanya ve kültürüne daha kısa bir zamanda uyum sağlanabileceği ifade edildi.

Muhalefetin eleştiri sürüyor

Yeşiller ve Sol Parti, imamların Almanya'da yetiştirilmesi için çabaların artırılması gerektiğini savunurken, aşırı sağ Almanya için Alternatif (AfD) partisi de istenen Almanca düzeyini yetersiz buluyor.  

Almanya genelinde 960 DİTİB camisi var

Almanya'daki Türklerin dini ihtiyaçlarını karşılayabilmek için Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Türkiye Diyanet İşleri ile yaptığı protokolle Türkiye'den din görevlilerini belirli bir yıllığına Almanya'ya getirterek görevlendirip, vatandaşların dini ihtiyaçlarını karşılıyor. Bakanlığın hazırladığı yeni tasarının kanunlaşması üzerine, Türkiye'den gelecek olan din görevlilerine de yeterli miktarda Almanca bilme şartı getirilecek. DİTİB Almanya genelinde 960 camisi ve 149 kadın din görevlisi olmak üzere bin 40 din adamıyla hizmet veriyor. 

HABERE YORUM KAT