İçme suyunun da bayatlayabileceğini ve sağlık sorunlarına yol açabileceğini biliyor muydunuz: İşte detaylar...

İçme suyunun da bayatlayabileceğini ve sağlık sorunlarına yol açabileceğini biliyor muydunuz: İşte detaylar...

Almanya'da içme suyu, sıkı denetimler nedeniyle genellikle temiz ve tüketilebilirdir. Ancak bayatladığı durumda işler tersine döner. Peki ne olur? Birlikte bakalım...

Canlı yaşamının ve doğalında insanlığın vazgeçilmez bir parçası olan suyun, bayatladığı durumda sağlığınızı riske edebileceğini biliyor muydunuz? Evet, içme suyu da bayatlayabiliyor.

Almanya'da içme suyunun kalitesi sıkı kontrollere tabidir. Dolayısıyla ülkede musluk suyu içilebilirdir. Ancak uzun süre kullanılmamış ev musluklarına giden borularda biriken ve uzun süre bekleyen suyun bir müddet sonra bayatlayacağı unutulmamalıdır.

Borularda bekleyen "durgun su", tatlı sudan daha fazla miktarda zararlı bakteri, mantar ve diğer mikroorganizmaları içerebilir. İkinci olarak, içme suyu tesisatının malzemesinden yabancı maddeler biriktirebilir.

Bayat suyun kirlenmesinin ana nedeni, temiz içme suyunun bile hiçbir zaman mikroorganizmalardan tamamen arınmış olmamasıdır. Ancak bunlar genellikle zararsızdır ve/veya suda sadece düşük (ve dolayısıyla sorunsuz) konsantrasyonlarda bulunurlar. Ancak su musluktayken, zararlı olanlar da dahil olmak üzere mikroorganizmalar daha kolay çoğalabilir. Bunu yapmak için ne kadar çok zamana sahip olurlarsa, bakteri yükü de o kadar yüksek olur.

Aynı durum musluk suyunun nikel, bakır, demir veya (nadiren) kurşun gibi yabancı maddelerle kirlenmesi için de geçerlidir. Maddelerin içme suyu tesisatının malzemesinden çözünerek suya geçmesi hiçbir zaman tamamen önlenemez. Ancak borudan gelen durgun su ne kadar eski olursa, içinde birikebilecek madde miktarı da o kadar fazla olur.

NE YAPMALI?

Durgun suyun zararlı konsantrasyonlarda mikrop veya yabancı madde içerip içermediği çıplak gözle anlaşılamaz. Bu nedenle uzmanlar tedbirli davranılmasını önermektedir. Bu, muslukta dört saat veya daha uzun süredir bekleyen içme suyunun yiyecek ve içecek hazırlamak için kullanılmaması gerektiği anlamına gelir. Geçici olarak (4 saat veya daha fazla) kullanılmayan bir musluktan çok daha soğuk hissedene kadar su akıtırsanız, birikmiş suyu tahliye etmiş ve taze suyu musluğa çekmiş olursunuz.

Nadiren kullanılan muslukları; örneğin misafir tuvaletinde, bahçede veya boş bir dairede bulunan boruları da yıkamak için düzenli olarak açmalısınız. Su borularının 4 haftadan daha uzun süre kullanılması beklenmiyorsa, önceden boru şebekesinin geri kalanıyla bağlantılarını kesin ve tekrar kullanıldıklarında yıkayın.

ŞİŞELENMİŞ SU DA HIZLICA BAYATLAYABİLİR

Almanya'da bayat suyun yüksek konsantrasyonlarda hastalık yapıcı bakteri ve diğer mikropları içermesi pek olası değildir. Çünkü bu ülkede içme suyunda genellikle bu mikroorganizmaların besin olarak ihtiyaç duyduğu organik maddeler (karbonhidratlar gibi) bulunmaz.

Birisi içme suyunu şişeleyip ağzını açık bırakırsa ise durum farklıdır. O zaman suyun içinde giderek daha fazla mikroorganizma birikir. Bunlar örneğin ortamdaki havadan gelebilir veya içerken tükürük yoluyla suya girebilir. Su ne kadar sıcak olursa ve ne kadar çok ışık ve havaya maruz kalırsa, o kadar hızlı kirlenir. Bu nedenle oda sıcaklığında birkaç gün açık bırakılan bayat su içilmemelidir.

Ancak içme suyunu şişelerken aşağıdaki ipuçlarını dikkate alırsanız, birkaç gün sonra bile suyu güvenle içebilirsiniz:

- Suyu şişelerken iyi hijyen sağlayın; yani önceden ellerinizi yıkayın ve su şişesini iyice temizleyin.

- Su şişesini sıkıca kapatın (açtıktan sonra bile) ve serin, karanlık bir yerde saklayın veya en azından doğrudan güneş ışığından koruyun.

- Suyu doğrudan şişeden içmek yerine içmek için bir bardağa dökün. Bunu yapmazsanız, şişelenmiş suyun geri kalanını mümkün olduğunca çabuk tüketmelisiniz.

- Şurup, meyve suyu veya meyve gibi tatlandırıcılar, suyun kirlenmesini teşvik edeceğinden şişeye değil bardağa eklenmelidir (veya şişeyi taze olarak hazırlayın ve hızlı bir şekilde boş olarak için).

ARTI49