'Hükümet kurulamadı' diye sevinmek doğru mu?

'Hükümet kurulamadı' diye sevinmek doğru mu?

Almanya’da yaşayıp “Hükümet kurulamadı, beter olsunlar” diye sevinen insanlarımız var. Onlara ‘Almanya kaybederse, Almanya’daki Türklerin de kaybedeceğini’ hatırlatmamız lazım.  

OKTAN ERDİKMEN - Almanya’da her şeye rağmen CDU, FDP ve Yeşiller’in ortak bir noktada buluşması ve hükümeti kurması bekleniyordu. 

Ancak liberal FDP, sürpriz bir şekilde hükümette yer almayacağını belirterek yeniden seçim yapılmasını istedi.

Yeni durumda 3 alternatif var:

Birincisi, CDU ve SPD’nin büyük koalisyonu oluşturması. Ancak SPD net bir şekilde buna karşı olduğunu açıkladığından, bu seçeneğin gerçekleşmesi neredeyse imkansız.

İkincisi, Angela Merkel’ın liderliğinde CDU-CSU azınlık hükümetinin kurulması. Bu seçenek de Alman siyasi geleneğine yabancı ve partilerin sıcak bakmaması nedeniyle çok uzak görülüyor. 

Üçüncü ve en güçlü seçenek olarak geriye seçimlerin yenilenmesi kalıyor.

Zaten FDP de, CDU-CSU ile birilikte hükümeti kurabilmek için yeterli oy oranına ulaşabileceğini tahmin ediyor olsa ki, görüşmeleri kesip attı.

Seçimler yenilenirse, büyük ihtimalle CDU-CSU bloku güçlenecek. FDP de oylarını koruyabilirse, Almanya’da sol partilerin tümüyle dışarıda bırakıldığı bir 4 yıl daha yaşanacak.

Yeşiller de bu durumdan endişeli olduğundan, ayaklarına kadar gelen bu iktidar fırsatını kaçırmalarına neden olan FDP’ye ateş püskürüyor.

Almanya’da hükümette bir sol parti yer almaz ve AKP’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da teşvik ettiği gibi, FDP’nin yer aldığı bir hükümet kurulursa ne olur?

İşçilerin hakları daha da zayıflar. Çifte vatandaşlık gündemden tümüyle çıkar ve büyük ihtimalle opsiyon modeline geri dönülür.

Okullarda Türkçe dersiyle ilgili yaşanan olumsuz süreç, güçlenerek devam eder. 

Sosyal hakların ve asgari ücretin arttırılması, mevzu bahis dahi yapılmaz.

Süper zenginlerin ödedikleri vergiler azaltılır, garibanın sırtına daha çok yük biner.

Almanya, sosyal devlet ilkesinden her geçen gün biraz daha uzaklaşır.

Bu ülkede yaşayan Türk kökenlilerin sosyo-ekonomik durumunu göz önüne aldığımızda, bütün bunların en çok Türklere darbe vuracağını söylemek zor değil.

Buna rağmen, koalisyonun kurulamamasına ilişkin haberlerde birçok kişi, “Beter olsunlar, bunlar daha iyi günler, batsınlar, Cem Özdemir’e iyi oldu” gibi yorumlar yapıyor.

İnsanları yaşadıkları ülkeye, yaşadıkları ülkeyi de bu insanlara düşman eden siyasetçiler, bin odalı saraylarında binlerce koruma eşliğinde oturuyor.

Almanya’da hangi hükümet kurulursa kurulsun, sarayın kapısındaki Alman arabalarının sayısını etkilemeyecek.

Ancak Almanya’da sağ bir hükümet kurulursa, bu ülkede yaşayan Türkler, o araba fabrikalarında çalışmaya çok daha zor şartlar altında devam edecekler.

Yani, Almanlar kaybedince Almanya’daki Türkler de kaybetmiş sayılırlar.

Dolayısıyla, Türkiye’deki siyasetçilerin dolduruşuna gelmeden önce, hangi ülkede yaşadığımızı bir kez daha düşünmemizde fayda var. 

 

Oktan Erdikmen'in ARTI49'daki diğer yazılarını okumak için lütfen tıklayınız.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum